Saturday, January 8, 2011

Ceritera DIRI : Januari

~Lihatlah sekitar alam..
Dunia luas terbentang..~





Aku copy & paste balik, Tarikh dan Personaliti diri..
suatu artikel yg penah dikongsikan di blog terdahulu..
Kita mulakan month by month la pulak yer...
mengikut peredaran bulan....

.. 1 Januari

Mudah tersinggung perasaannya, pemikirannya cerdas Dan manis budi bahasanya Dan memiliki sifat-sifat aneh Dan Ada kemungkinan mengembara. Karena sifatnya yang murah hati Dan kalau kurang waspada mudah menjadi korban penipuan.
.. 2 Januari
Mudah menjadi tegang, suka melamun, perasaannya peka Dan idealis serta kadang-kadang bersifat melankolik (gampang merasa sedih atau bermuram durja). Dalam bidang pekerjaan yang legal atau halal bisa mencapai sukses.
.. 3 Januari
Cerdik pandai, mudah tersinggung Dan mudah naik darah karena terpengaruh oleh perasaannya yang sangat peka, suka mengkritik Dan bersifat artistik, artinya suka akan kesenian atau hal-hal yang bersifat seni.. Sesekali bisa tertipu.
.. 4 Januari
Berpikiran tajam Dan banyak inisiatifnya, suka menyelidiki segala sesuatu dengan teliti. Dalam bidang asamara bisa tidak beruntung Dan bisa mengalami hal-hal yang kurang menyenangkan serta harus berhati-hati terhadap musuh dalam selimut.
.. 5 Januari
Memiliki inteligensi cukup tinggi, pandai menganalisa segala sesuatu, bisa memperoleh kehormatan Dan penghargaan Dan bisa sukses dalam karir kemiliteran Dan dalam bidang Angkatan Laut.

.. 6 Januari

Sangat aktif Dan penuh kegiatan, welas kasih Dan penuh semangat dalam melakukan segala macam pekerjaan. Bisa sukses dalam bidang usaha dagang sebab ulet Dan sabar dalam menanti hasil yang diharapkan.
.. 7 Januari
Gerak-geriknya cepat, otaknya jernih Dan ambisius, bragasan Dan mudah sekali tersinggung, suka mengecam orang tanpa khawatir akan akibatnya.
.. 8 Januari
Cerdas, tangkas, materialistis, sering cerewet, mau menang sendiri Dan keras kepala serta semangat berjuangnya tinggi dalam menempuh penghidupan.
.. 9 Januari
Tindak tanduknya sangat berhati-hati, suka menaruh curiga atau berprasangka, tidak suka bergurau Dan berangan-angan hidup bebas serta tidak mau bergantung pada orang lain Dan oleh kecerdikannya mereka bisa mencapai sukses tetapi kurang beruntung dalam bidang percintaan.
.. 10 Januari
Agak ambisius, suka mengejar kedudukan Dan kehormatan, pandangannya luas Dan sering tepat mengenai sasaran sehingga bisa terkenal Dan dihormati serta pandai mengatur organisasi.

.. 11 Januari

Gemar belajar, sangat pandai, ulet Dan teladan dalam menuntut ilmu sehingga bisa menjadi seorang sarjana yang ahli.
.. 12 Januari
Biasanya berhati-hati, tenang, teliti Dan banyak segan tetapi bicaranya sungguh-sungguh serta mengenal disiplin sehingga bisa sukses dalam mencapai kedudukan terhormat.
.. 13 Januari
Cerdas Dan sangat kuat pemusatan pikirannya. Dalam menuntut ilmu yang disukainya, IA bisa bersungguh-sungguh. Jika bekerja di lingkungan pemerintahan, maka bisa berhasil.
.. 14 Januari
Memiliki pembawaan yang baik, cerdas, pikirannya asli, bisa menguasai ilmu kebatinan yang tinggi, sayangnya mereka agak malas Dan suka acuh tak acuh meskipun selalu berhati-hati dalam setiap langkah yang dilakukannya.
.. 15 Januari
Agak pandai, memiliki penglihatan luas, dalam menempuh penghidupan bisa memperoleh penolong-penolong baik yang akan mengangkat kehormatan dirinya. Sayangnya kesehatannya kurang baik.

.. 16 Januari
Sangat aktif, sifatnya mudah tersinggung, suka bermuram durja, kurang memperhatikan keadaan jasmaninya Dan memiliki kecenderungan untuk berkelana jauh dari tempat kelahirannya.
.. 17 Januari
Sangat sukar untuk dirawat karena badannya lemah sehingga memerlukan banyak perhatian, memiliki otak yang cukup terang sehingga mudah memahami apa saja yang dipelajarinya Dan gemar akan seni musik Dan segala sesuatu yang bersifat artistik.
.. 18 Januari
Meskipun tampak lemah-lembut tetapi kemauannya besar, murah hati, suka berkorban, senang bergotong royong, artistik Dan musikal serta pandai Dan cakap di berbagai bidang.
.. 19 Januari
Memiliki firasat yang tajam Dan luar biasa pandai, bisa berhasil gemilang dalam bidang ilmu pengetahuan Dan umumnya bergaul di kalangan orang-orang cerdik pandai.
.. 20 Januari
Pandai berdiplomasi, panjang akal Dan berani, artistik Dan musical serta bisa sukses di bidang politik Dan ketatanegaraan.

.. 21 Januari

Pada umumnya bersemangat, cerdik, gagah berani, suka sekali mengejar ilmu pengetahuan yang luas, bisa memperoleh kemajuan berkat dukungan orang-orang yang berpengaruh, tetapi dalam kisah-kisah cinta bisa mengalami keadaan bahaya yang merugikan Dan mengecewakan.
.. 22 Januari
Memiliki sifat ramah tamah, simpatik, berakal, banyak disukai orang, bisa tertarik pada politik Dan masalah sosial Dan bisa sukses berkat bantuan orang-orang yang lebih tua serta bisa mengalami perkawinan yang bahagia Dan sejahtera.
.. 23 Januari
Baik, ramah, dermawan Dan sangat aktif tetapi kadangkala murung. Ia bisa memperoleh keuntungan tanpa diduga.
.. 24 Januari
Memiliki firasat yang tajam, agak pemalu Dan banyak segan serta tidak mudah mempercayai orang sebab sering menaruh prasangka terhadap orang lain.
.. 25 Januari
Emosional, suka gugup, tampaknya sibuk saja bergerak kian kemari, memiliki kemauan yang keras, ulet Dan berani menghadapi segala kemungkinan.

.. 26 Januari
Ingin hidup bebas Dan tidak mau di bawah perintah orang lain. Dalam hal kepercayaan IA memegang teguh peraturan Dan IA bisa berhasil dari banyak berkelana.
.. 27 Januari
Amat pandai menyesuaikan diri dengan kalangan apapun, artistik, musikal, suka akan kesusasteraan, IA mampu menguasai filsafat Dan kebatinan serta bisa sukses dalam dunia karang-mengarang.
.. 28 Januari
Suka akan pemandangan yang indah, tenang, keras kepala, bakatnya ditujukan pada ilmu pengetahuan, kesenian Dan karang-mengarang atau karir lain yang menguntungkan.
.. 29 Januari
Memiliki gerak-gerik yang amat gesit, meskipun sangat lamban dalam memperhatikan sesuatu yang menarik perhatiannya. Ia bisa sukses dalam bidang seni dan karang-mengarang.
.. 30 Januari
Ramah-tamah, wataknya halus, pandangannya luas dan suka menjauhkan segala pertikaian. Umumnya cocok kalau menjadi pendeta, sosiawan atau seniman.
.. 31 Januari
Memiliki otak tajam dan kemauannya keras, dapat menemukan pendapat-pendapat baru yang banyak menguntungkan, gagah berani dan suka bertualang serta cocok kalau bergerak di bidang teknik dan mekanik.


NotakakisikukiriHD: Amacam, ada kena-mengena, kebetulan, membetulkan ke tidak dgn diri anda... ;)

Sunday, January 2, 2011

Mari Dengar Satu Cerita : Tetiba teringat.. hihi




~Lihatlah sekitar alam..
Dunia luas terbentang...


kisah ini aku copy paste dari blogku yg terdahulu
p/w nya masih disimpan dan dipegang oleh satu manusia yg hati busukk :P huuhuu
ambek la kalo itu ble bawak awak bahagia kan... :)

so, mari kita baca kisah yg di copy paste ini

13 Dec 2008
Semalam, tgh aku sedap2 rehat di umah.. sambil bermalas2.. aku pikir nak bawak la adik aku Raihan neh kuar jenjalan sementara dia masih ada kat sini.. so aku plan nak bawak dia pi tgk wayang... Dia yang ajak ekceli... katanya nak tgk Antoo Fighter... Aku tak kesah la janji dia ok n suka, aku mengikut jekss.. Hurmmm.. kebetulan aku tgh layan Amnet time tuh ada la baca komen2 pasal Los dan Faun.. dari komen depa cam best giler ah.. so aku cakap la mungkin nak tgk Los dan Faun..

Dalam kul sebelas aku soh dia bersiap... tgh dia baru nk p mandi lepak atas sofa dulu.. tiba2 ada satu kawan lama aku yg dah lama tak jumpa call cakap nak jumpa... aku cakap la plan aku.. n nk ajak adik sama dia tanak plak.. So, aku terpaksa la penuhi permintaan dia dulu japs... So, tangguhkan plan thari ngan adik aku ke sebelah petang.. so pi la jumpa dia dulu.... lepak2 borak2... makan2 kat area Mee Ramen di Mines tuh.. Ada satu citer yang menggelikan hati dan jugak memalukan aku jugak lar... hahahhaaa... Tgh2 sedap borak dia sempat tanya aku masih mengajar lagi ke budak2... ~Sebelum neh, dalam awal tahun neh aku ada start ngajar bebudaks (Tuisyen) di Sekolah Kebangsaan Taming Jaya (SKTJ), Balakong pasal Abacus/Sempoa... Aku mengajar dalam lebih kurang 15 orang budak anggaran dari Tahun 1 - 6 bagi tahap 1..~ So aku cakap la dah stop since bulan puasa aritu... dan Insya Allah dalam awal tahun depan kalo tadak aral akan bersambung lagi..

So dia plak cakap plan dia nak bukak kelas mengajar budak2 dari Tahun 4 ke bawah pasai komputer, so dia tanya macam mana karenah bebudak neh... n sbg cikgu la kan.. apa yang patut kita buat sepatutnya... n how to handle bebudaks.... Aku cakap kena garang sket n jangan bagi muka sangat... and jangan terlalu baik... Bukan bermaksud kita tak boleh baik.. tapi kena ada gaps... nnti bebudak neh biasa lar.. hengat kita dah baik ngan dia... akan 'naik' la hangen dorang... Huhu.. sebab aku neh kan bukan jenis garang sangat.. n sporting... kekadang dorang 'amek kesempatan' dari kebaikan kita tuh... hengat kita ble so and so la ngan depa... Haa... sesekali sesekala aku ngamuks atau marah... terdiamm.... eekekekek...

Pastu sedang enak aku bercerita pasal ada satu kali aku merepek aka menasihati bebudaks student aku tuh... Ya la.. pi kelas macam main2 jeks.. dok cakap2 jeks masa kita ngajar.. kekadang main2... Time buat latihan tak tau... Bagi budak yang dah advance cepat jeks.. Kita yang ngajar neh kengkadang nak kena pandai tackle supaya silibus kena cepat habis.. so pada bebudak2 yang 'LAMPI' tu pun kena la pick-up cecepat... Aku time aku buat la Quiz ke... Oral ke.... on the spot ada lar adiah dia.. sapa cepat jawab ble dapat adiah cam sticker ke... sapa yg cepat dapat la pilih sticker yang best... Biasanya sticker tuh aku beli je yang RM 1 and potong2kan dia.. tak kira la sticker Transformer ke.. Spiderman ke... Naruto ke.. Pooh ke... Mana2 lar... Janji aku agak2 dorang happy.. (Mmg dorang happy pun.. hehe..)

Ops, melalut plak.. so berbalik pada cter aku ngan kawan aku tadi.. so aku kata la.. Masa sedap2 aku merepek (sambil menasihati jugak sebenarnya..) aku tanya la depa.. "Awak suka ke dengar cikgu neh merepek..?" aku suspect dorang mesti la jawab TAK kan... tapi rupanya tidak... boleh dorang jawab "SUKAAAA....." terkedu aku sekejapss.. hahaha.. nak tergelak pun ya.. Tapi depan dorang kena la 'maintain' kan.. huhuu... Masa aku citer camtu kat kawan aku tu... Kami turut sama tergelak... hahahahaaa... Alih2, tiba2.. kerusi yang aku duduk tu terbalik ke belakang... lalu aku pun gedegang.. terjatuh..!!! huhuhu... Tapi seb baik tak sakit dan kawan aku terus angkat aku... aaakakkakaaa... malu wehh.... tapi nak kata malu sangat seb baik la tidak jugak... ble lagi la aku kaver.. Seb baik tempat duduk tu agak ke tepi dan bukan di tengah laluan.. kebetulan selang satu meja kat depan tu ada satu family dalam 7 ke 8 orang pun cam terpinga2... sama camana aku pun masih terpinga2 ngan 'kejatuhan' aku tuh... wakakaka.. Adeii la.. Pelayan situ mai n kawan aku cakap tukar kerusi.. kusi tu ekceli dah rosak.. patut le masa aku memula duduk tadi cam tak bape nak selesa.. huhuhu..... Maluu wehh...!!! Maluuu..... Adess....

Pastu, dah siap makan borak2 jap... pastu aku cakap nak p beli tiket wayang.. nk tgk pasneh ngan adik aku.. dia tanya nak tgk citer apa.. Aku cakap LOS DAN FAUN.. dia cakap nak tgk sama ngan aku pulak.. huhuu.. and cakap tgk citer lain la ngan adik aku.. so, aku pun beli la tiket ANTOO FIGHTER sepertimana yg adik aku nak tgk awalnya tadi.. Ok ah... so again la skali lagi aku ikut... tgk2 show utk citer tuh dah almost 15 min dah start.. kitowang masuk gak la walau dah 20 min lambat... nasib baik masih sempat kaver dan paham lagi lar... Citer neh ble tahan lar.. gelak sakan gak aku.. har har harr...

So, sebelum balik dan berpisah.. masa jenjalan tuh dia tanya tanak beli pape ke.. Masa lalu depan stall spek dia cakap pilih lar... Aku diam je.. segan gak... Pastu saja aku soh dia pilih... Mana yg dia berkenan... Pastu dia cakap takyah la.. nnti tak nampak mata.. tak pakai lagi cantik.. keh keh keh... Poyo jeks.. Pastu jalan2 lagi lalu dpn stall beg aku cakap, "haaa.. apakata beli beg je la.." dia kata ok.. Aku saja cakap "kalo u bayar ok la.." (huh.. so berani dan selambanya akuu.. padahal saja test jek..) ekekekk.... dia kata.. OK... hurmm... senangnya.. ok la.. so dapat la aku sejibik beg yang comei semalam.. Tenkius L... huhu... Sebelum neh, dedulu ada gak masa jenjalan dia soh aku pilih kasut ka.. apa ka.. tak penah plak aku ikut... huhu.. bodos kan.. kalo tak musti dah dapat kasut n few lagi dari dulu.. kan.. (wakakkaka.... dak dew poyoosss...!!-hehe)

Pastu, dia cakap dia kena cepat nak g jumpa kawan dia kat JARING.. tapi nak singgah kedai kamera jap nak tgk2 DSLR.. maklum ada dapat bonus sket ujung tahun neh.. (Padan ler..) Dia tanya aku nak ikut dia ke idokk.. Aku cakap kitowang berpisah kat situ dulu la... sebab aku kena b'kejar amek adik aku pulak seperti yang aku dah janjikan.. Ada masa bape minit je lagi ngan show nak mula lagi.. aku nak balik dan patah balik lagi.. So ok lar.. kitowang berpisah di depa Watson tu mengikut haluan masing2.. walaupun aku nampak dari air muka dia nak aku temani dia... Tapi, what to do... =P

Pastu aku call adik aku soh siap aku otw amek dia... Patah Mines balik..(huhuu..) Again, sama gak almost lewat 15 ke 20 minit masa memula masuk tuh.. Seb baik masih sempat paham lagi la jalan ceritanya... Masuk2 je tgk Atuk aka Harun Salim Bachik tgh berperang ngan antuss antus kat situ.. Lawak siot adegan kat situ.. Baru je masuk aku dah bantai gelak dah.. hahahaa.... dan sepanjang citer tuh aku bantai gelak... Walaupun citer ble kira bodoh gak la.. dan ble di agak jalan citer dan teknologi serta pertarungan yang bodo bodo alang.. tapi aku puas sebab ble gelak dgn bebasnya dan banyaknya dalam citer tu.. hahahhaa... Puas la ati... kah kah kah la lagi...

Pastu kuar wayang kitowang kua pi cari makan then pi Hentian Putra utk beli tiket dia balik KB plak nanti... So, pendek kata semalam aku marathon tgk wayang dgn dua org berlainan tapi di bilik yang sama... har har har lagi..... Tapi best sebab dapat beg baruuu.. kikikiiii...

Poyos..!

NotaskikukakikiriHD : tetiba saya teringatkan awak.... :) hurmmm...

Salam Tahun Baru 2011 & Berbagan Lalang!



~Lihatlah sekitar alam..
Dunia luas terbentang..~


Hi!
Selamat Tahun Baru buat semua kawan2...
Semoga tahun baru ini memberi kita lebih kesejahteraan
bertambah keimanan dan seiring kematangan...


Urm, tahun baru... disambut sederhana dengan percutian dan BBQ di Bagan Lalang
ngan biasak lar, asteruk gang.. *senyum* Aku, PJ & Family, Ema, JM & Syamil-anak buah, Tepung, AenYuyut & Yuyutnya... ok la.. quite fun... Kami ambil chalet di Camar Laut, LKIM. RM 120/night.. Ok la kan....

Kami bergerak petang 31 Dec'10. Aku and Tepung drive. Sampai di sana, PJ & Afiq dah siap2 ambik kunci dah.. So, dorang pi layan Ajiq (anak depa) main2 pasir dulu.. Kami ke sana dulu sebelum meneruskan agenda mencari ikan, sotong dan udang dulu untuk tambahan menu (selain ayam marinate hasil tangan Yuyut ~maknya mungkin). Angkut2 barang. Rehat sekejap dan Bersiap. Then kuar berBBQ. Nikmatnyaaa makan BBQ hasil buatan sendiri... Ayam yg best.. Ikan, sotong & udang yg freshhhh..... plus Jagung yang jugak segar dan besar.... Ummphhhhhh....!! Sangat berpuas hati lah!

Sebelum ni, sewaktu bercuti di sini juga pertengahan tahun lepas, kami makan di Restoran Senandung Malam & menginap di Hotel Seri Malaysia. Makan pun best jugak... Namun kali ini sendiri membakor.. lagi dabel best..!!

Pas makan2, lepak2 sambil tgk fireworks dari Sepang Goldcoast. Pastu kami kuar minum2... mula2 macam lemau.. sebab macam dah penat & mengantuk.. Namun, aksi 2 si kecik - AjiQ & Syamil yang chumel 'bertengkar', bertarung dan berbalas idea meledakkan ketawa yg bukan kecik dari kami-kami semua... hahahaa... funny!

Menjelang pukul 2am, kami balik ke Camar Laut semula. Nak tido dan berehatlah pulak kan.. Esoknya, seawal 8 pagi aku menjadik tukang driver ke pantai... Aku, JM, PJ bersama Syamil dan AjiQ yg beria nk bina istana pasir.. Sudahnya... Aku yg bersemangat membina istananya. Mereka masukkan pasir dalam case, aku yg terap. hehe.. siap letak hulubalang katak lagik, tawww.... *ngeeeee...*

Sesambil itu, kami2, JM PJ, Aku pun riang bermain selang seli dgn belon yg JM belikan utk Syamil. Kami turut riang cam bebudaks.. hahaha.. LOLLL.... Maklum, masa kecik dedulu tak rasa nak buat camtu.. Nk buek camano dowh...!! keh keh kehhh....

Pastu, dalam soploh steng, kami balik utk bersiap2 tuk check out pulak... Sebelum pukul satu, kami check out. Pastu menuju lunch di Cyberjaya. Kemudian berkaraoke di Giant Equine. Masa itu, PJ cakap "Betul ke pelakon Faizal Yusuf meninggal dunia..?"
"Apaa...????" kami terkejut... dia cakap dengar dalam radio ketika on the way ke Giant tadi. Uish, muda lagi... Innalillahi wainna Ilahiroji'unnnn... Semoga ditempatkan bersama para mukmininn..

Pastu, mereka sempat bershopping kasut barang sikit. AKu beli majalah jer~Solusi~
Syamil pulak buat perangai, menangis meraung2 sebab nakkan kartun apa ntah. So, aku dan JM balik sebab dia tinggalkan kete di rumahku. Mereka yg lain meneruskan perjalanan makan2 sebelum pulang.

Nice weekend! and happy2 heart!!


NotakakisikukiriHD: cant wait for another trip! yippieee.......