Saturday, June 25, 2011

Ceritera INFO : RAHSIA DI SEBALIK HOBI KITA..




~Lihatlah sekitar alam..
Dunia luas terbentang..~


hehe edisi copy paste dari blog lama ke blog baru...
ala.. kira hapdet cincai2 sebagai buat perangatkan balik je la kan..


Hmmm..
Setiap orang di dunia ni pastinya b’beza di antara satu sama lain kann.. (cewah, siyesnya ayatt….) heheh… Selain dari perbezaan dari segi fizikal hatta rohaniah, jugak mental… maka hobi pun tentu b’beza jugak kan… (huh.. susahnya nak straight to the ‘ampang point’ ekekek.. (padahal nak cakap pasal hobi je neh..) Korang hobi wat apa eks..?? Aku.. erm… macam-macam… apa kata kita try check and teliti apa yg aku ada baca nie… ntah yea ntah kena tidak.. hobi kita.. dan makna disebaliknya ni, b’kaitan personaliti kita la…. Y not we give a try to check kan…. Check it out here………….

MENGUMPUL

Haaa… pada sapa yg suka mengumpul tu.. tak kira la setem ke.. perfume ke.. beg ka… dan sebagainya lagi tuh, disifatkan sebagai INSAN YG B’JIWA SENI (cewah). Sifat SABAR yang ada dalam dirinya sering m’dapat perhatian namun agak sukar gak la untuk mendekati individu atau makhluk atau insan kategori ni, namun.. haa.. harus diingat.. jika kamu benar benar gitu memahami jiwanya, maka kamu bolehlah diibaratkan sbg pasangan yg ideal gitu kerna ini terbukti bahwa kamu ini sehati sejiwa seadanya… heheheh…

MEMBACA

Hmm.. aku rasa pasti ramai dalam kategori ni… baca paper, baca signboard.. pun baca jugak hapa.. hehehe…

Ok… kita teruskan… Hmm.. mgkin ramai la di kalangan kita b’pendapat individu/makhluk/insan yg suka membaca ni agak membosankan..(yea ke..? huh.. I don’t think so..)– emo jap sbb aku suka m’baca.. hehe.. – ok, teruskan… Mereka ni bukanlah kategori ‘ulat buku’ (btol tu..aku stuju.. nak baca buku skolah kan main susah.. kalo novel ke.. buku citer ke.. lajuuu jek… hehe..) ops.. OT lagik… ok, sambung lagi… Sebaliknya ya kenkawan, hobi membaca yang diterapkan byk membantu mereka dalam meMATANGkan diri. (betul tuh.. betul…. Aku stujuuuuu :D) Usulkan apa jua topik utk dibualkan, pasti kamu akan m’perolehi respons yg baguss punya…kerna mereka ini pandai dan BIJAK MENYESUAIKAN DIRI walao dalam apa jua keadaan sekalipun. Walaupun segelintir mereka kelihatan pendiam, hakikatnya, mereka bolehlah diibaratkan sbg PEMERHATI… observer la bak omputih kata… ;)


MELANCONG
Sesuai ngan hobi (yg mahal :D) ini, mereka dikatakan memiliki JIWA yg agak SENTIMENTAL..(sentimental ya.. bkn sakit mental taw.. :D) dan cintakan keindahan. Ada segelintir b’pendapat individu dari kategori hobi ini memiliki sikap yg KURANG SABAR dan ‘moody’. (ya la kot, tatau lak.. tak penah jumpa secara rapat lagi ngan org camni.. tatau s/ada depa tak suka melancong, atau minat melancong, tapi takleh pi sbb duhet tak cukup2..hehehe..). Walaubagaimanapun, haaa.. dgr sini yea kenkawan.. mereka ini disifatkan sbg individu yg memiliki sifat KEPIMPINAN YG TINGGI dan memiliki tahap pengetahuan yg.. pergh.. mengagumkan… begitulah adanya…


MEMELIHARA BINATANG

Haaa… aku rasa ramai kot kenkawan kita dalam kategori ni kan… ramai yg suka bela kucing.. bela monyet.. bela buaya kan.. wakakaka.. 9apa la aku m’kerepek neh.. hishh..)

Ok… PENYAYANG dan SENSITIPP dikatakan sifat yg dapat dilihat dgn jelasss dalam individu jenis ini. Selain ittew ye kawan2, mereka juga dikatakan memiliki sifat B’TANGGUNGJAWAB dalam diri dan sedia m’hulurkan bantuan kpd sesiapa sahaja yg memerlukan. (Haaa.. ble la carik mereka… err.. ABG BES suka pelihara kucen kan… leh arr carik dia mintak tulun kan.. kekeke). Ok, sambung lagi.. namun, dalam perhubungan pula, mereka dikatakan memiliki SIFAT KUAT CEMBURU dan ada kalanya gemar mengongkong pasangan! (pergh!) so… welll.. bak kata pepatah, hati2 sblm memilih pasangan… (maksudnya kena tgk haiwan apa yg dorang pelihara la kot noo..?) :p

MEMBELI BELAH/WINDOW SHOPPING
(Mesti raaamaaaai dalam kategori ni kan, kannn..)

Periang dan manja, mungkin itulah gambaran paaaling t’dekat tentang keperibadian kepersonalitian individu mahupun makhluk ataupun insan dari kategori ini. Waktu yg terluang akan dipergunakan dgn sebaik mungkin sehingga ada yang b’pendapat individu dari kategori ini bagaikan ‘tak reti nak dok diam’. (hmm, ya ke..?) Selain itu juga, mereka juga disifatkan sbg individu yg B’FIKIRAN JAUH serta BIJAK MENGATUR PERJALANAN HIDUP. Mereka juga dikatakan ALAH dgn PERKATAAN C.I.N.T.A, sebaliknya mereka lebih gemar hidup sendirian di samping memiliki ramai teman.. (hmm.. ye ke… leh caya ke ni..)


Ya kenkawan, sekian lah serba sedikit ilmu yg aku baca dan ceduk dari sebuah majalah tempatan… ditokok tambah dgn sound effect dan komen haku sendirik… ekekeke…. CHEERSSS… ;)

No comments: