Friday, July 22, 2011

Edisi Jalan-Jalan: Trip di Kota Singa



السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ

~Lihatlah sekitar alam..
Dunia luas terbentang..~

Hi kawan2... saja jer nak kongsi citer dan gambar sket masa kat Singapore aka Kota Temasek sepanjang minggu lepas... hish, keje dah sampai Jumaat baru nak post, nak haiii..

Trip ni keje sambil belajar.. hehe, bukan ingat sekolah ke lawatan sambil belajar? ini lawatan sambil keje daa.... daku ke sana dari 12 July - 17 July'11. My boss yg sangat baik hati bagi tiket penerbangan pergi balik lak tu... owh tima kasih boss! *tima kasih daun keladi* hihihiiiii~~ aritu pi Phuket den naik Air Asia, aritu lak den naik Tiger Airways... ntah bila masa nak pakai MAS pulak kan... next trip, perhaps.. :P

Aktiviti seharian penuh, sedari sampai sehingga menjelang pulang... a tiring but memorable moment! Best!

Sementelah aku ke sana kebetulan perihal-perihal BERSIH ni baru berlalu kan.. op coz la soklan tu yg paling banyak aku terima.. sedari jejak kaki di airport, sampai la balik ke airport.. dan paling takleh ingat, terjumpa dua budak yg jual jam kat Bugis Street.. kami bercakap2 dalam Bahasa melayu la op course.. pastu tetiba dia cakap, saya sokong BERSIH.. pastu terus laung dan jerit BERSIH! BERSIH! BERSIH! tgh2 org ramai tu... :D hehe, sungguh notty.... katanya dari Ipoh... ramai jugak la aku jumpa org Mesia yg keje kat sana tuh...

Ada jugak untie.. aku rasa org Singapore (maybe) keje cleaner kt Food Republic di Vivo City... tegur cincin besar aku pakai (ai kan suka aksesori, hihi) canteekkkk.. katanyaa.... aku tgk dah dekat 70 plus umurnya.. kagum aku, at that age masih bekerja untuk menyara diri.. plus kagum boleh cakap cantek (Malay word kan.. ekekekek) eh.. atau dia memang orang Malaysia neh? he-he-hehhhh... *icon sengih bergetar* :D

Eh, banyak lagi la kenangan dan cerita.. kalo rajin aku sambung lagi...

layan je la dulu bebebeberapa keping pics yg aku rajin nak tunjuk, hehe


NotakakisikukiriHD: best! best! best!!!!

Day 1

Tiger Airways @ LCCT
awal2 sampai.. di tengahari, aku ke Keypoint dulu ke opis..
pastu after opis hour, check in dulu at Park Royal, On Beah Road
aksi biasa.. self potrait-ing.. hehehe
then kami out to MBS

kami makan2 dulu, pastu tgk light show

antara light show malam itu 




on the way back after light show
(besok keje maaa...)
kami sempat ber-gambar-gambar-gambar lagi hehehe

berlatarkan 'Lotus' kat belakang sana

us, on a very first night at Marina Bay Sands for light show
cuba tengok pemandangan malam di sini
macam kat NY kan...
(macam la aku penah pegi New York.. hahahaa)

On 2nd day

Pemandangan dari tempat Finance Team - buat ubat penat lelah kot
pemandangan ni.. hehe.. tapi kt KL view tak cantek woo.. huhuuu
kat sebelah belakang condo sana boleh nampak kapal2 berlabuh di
Singapore Port! yang nampak sipi belah kanan adalah Concourse Hotel

Ini namanya Arab Street atau Jalan Arab.. Lunch time kitorang makan
kat sini.. Ada kedai barang souvenier murah gilerrrrr kat sini.. sempat la jugak den memborong di sini
hahaha!


Malam, sempat berjalan2 di Orchard Road dan sekitarnya

Marietta, colleague from PH and i am from MY and went to SG - that trip is for us!
thanks you boss and co-SG colleagues, this is our 2nd nite, before went out for jalan2 at Orchard Road

Day 3

 permulaan hari ketiga, kita p.e.a.c.e yoo!! dulu - he-he-heeee


At Marina Mandarin Hotel, office meeting lunch - among of SG, MY, PH office staff
on 3rd day

Malam pula kami ke Clarke Quay, di temani Karen.



 ada belly dance jugak, hokay! hehe
bawah pokok tak ketinggalan
dalam tunnel jugak
tepi Riverside jugak

biasa la.. tiap2 malam sampai bilik almost pukul 12 malam, haih..
penat2 pun bukan selalu dak.. hehe

Day 4

After office hour, amek2 gambar di opis sebab last day kat opis ka...
pastu  kami berkaraoke di (plaza mana ntah, lupa.. hehe)
tapi bersebelahan Stadium dorang la.. sebab kami turun di MRT Stadium Station * wink*
 

 

Day 5

sedikit sedutan di Universal Studio 
Singapore (USS)..



us, riang ria di USS

sempat lalu lalang depan casino neh.. hehe


Pulau Sentosa, day time


sempat layan skyride ;) syiok ooo!

cute!
makan-makan-ing dulu before hangky panky
di Pulau Sentosa ini
 Kami menonton pulak show and lighting movies kat tepi pantai Sentosa ni
- Songs of the Sea-


ok, night time.. nak balik dah.... sampai pukul 11pm kami di sana.. taim ni kami tgh tggu MRT nak balik Vivo City before ambik Circle line to Nicoll Highway station

Day 6

sebelum balik, aku sempat ke sini
 sebelah kiri - flyers, tengah : Lotus,  kanan : MBS (Marina Bay Sands)
amek gambo dekat Merlion kecik la sat
gambar atas, Eunice caka buat tangan camni.. aku jeling2 tengok, hehe
gambar bawah  aku dah ikut wat camtu dah.. ekekek

ok, bawah ini adalah Merlion yang ku amek dari jarak jauh

Bangunan/Monumen ini namanya Esplanade
tapi mereka panggil 'Durian' sebab kubah dia bentuk cam
buah durian, khannnn.... ;)

sebelum balik, singgah hotel dulu amek luggage,
singgah KEYPOINT sat (opis) amek2 gambo, makan
sebab dekat jer office ngan hotel ni.. 5 minit jer jalan kaki


sempat juga jumpa ini - bangunan Shaw Brothers-
lambang kegemilangan perfileman melayu di zaman Tan Sri P. Ramlee
dahulu

Ok, nak balik dah...
di Terminal 3, Changi Airport!
 balik dah.. baiiiii... hehe



No comments: