Sunday, July 29, 2012

Perihal Kaum Hawa : Fahami Wanita





FAHAMI WANITA


Buat teman2 lelaki yg diluar sana... sedikit info utk kowang ngurat kat sini aku tepeks.... tak lupa juga buat lelaki yg dah ngurat tapi nk kenali dan selami lebih detail pasai wanita.... errr... common fact je.. but might be mean it... check it out....! ;)


Satu
Bila sesorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan air mata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya...


Dua
Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, atau bergaduh lar.. adanya lebih baik kamu beri dia masa untuk menenagkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf


Tiga
Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab tu lar ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan)


Empat
Sekiranya seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain


Lima
Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

Saturday, July 28, 2012

Mari Dengar Satu Cerita : Kisah Iktibar Di Penjara Sg. Buloh



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

~Lihatlah sekitar alam..
Dunia luas terbentang..~




Seorang ustaz telah menceritakan sebuah kisah yang berlaku di penjara Sg. Buloh.

Sebuah kisah benar. 

Mengikut cerita beliau, semasa beliau habis memberi ceramah agama pd banduan2 di sana...

Pengarah Penjara telah berjumpa dgn beliau dan menceritakan pd beliau tntg seorang banduan yg bernama AMIN....

iaitu ketua kumpulan Al-Mau'una yg didapati bersalah kerana melancarkan perang kepada Yg Dipertua Agong.

Amin dijatuhi hukuman gantung sampai mati.

Apa yg menarik ialah peribadi si Amin ini.

Beliau seorang yg berdisplin, kuat beramal, mengaji quran, solat malam dan baik dikalangan sesama banduan lain.

Pendek kata banduan yg tiada bermasalah.

Seminggu sebelum dia digantung, pengarah penjara telah menziarahi sel beliau dan terkejut kerana terdapat bau yg harum.

Bau itu tak hilang walaupun beliau telah pulang ke rumah, bau harum itu masih melekat pd pakaiannya.

Mengikut ceritanya lagi, pd mlm sebelum dia digantung, dia berpesan supaya dikejutkan pada jam 4.00 pagi.

Dia digantung pada subuh pagi jumaat.

Pada mlm sebelum dia digantung, didapati Si Amin ini tidur begitu lena sekali seolah2 tiada apa2 akan berlaku pd pg esoknya sedangkan dia akan dihukum gantung pada pg esok.

Bayangkan kalau org nak kena gantung pg esok, mesti gelisah dan mesti tak boleh tidur punya.

Bila tepat jam 4.00 pg, Amin ini pun dikejutkan, dia terus beramal,
solat taubat, tahajud, mengaji dan sujud syukur dan dia berpesan supaya dibawa ke tali gantung ketika dia sedang sujud syukur.

Ketika Amin sedang sujud pd masa itulah dia dibawa ke tali gantung.

Bila tiba masa hendak digantung, tiba2 Amin ini pengsan dan tidak sedarkan diri.

Masa semakin suntuk dan Amin harus digantung ketika itu juga, maka kepala dia ditutup dgn kain hitam dan hukuman pun dijalankan.

Agak pelik ketika itu kerana hukuman gantung tersebut seperti
menggantung anak patung yg tidak bernyawa, tiada pergerakan, tiada jeritan.

Didapati juga selipar jepun yg dipakai oleh Amin masih melekat
pd kakinya, begitu juga tasbih masih tidak terlepas dari tangan.

Apabila janazah Amin dibuka penutup muka didapati lidah tidak terjelir keluar spt kebiasaan mereka yg digantung.

Tangan spt org dlm solat di jari telunjuk spt membaca tahiyat akhir.

Subhanallah. ......... mungkin Allah sudah mengambil nyawanya dulu sebelum digantung... ...

Begitulah kebesaran Allah yg memberi Rahmat kepada hamba2 nya yang soleh dan sentiasa bertaubat.

Mungkin ini satu petunjuk dari ALLAH kpd kita semua.

Inilah kisah yg diceritakan semula oleh Ustaz tersebut.

P/S: Jika seorang mukmin akan meninggal, malaikat-malaikat turun dari langit kepadanya dengan membawa kain kafan dari surga serta membawa wewangian dari surga. Lantas para malaikat itu duduk di sekeliling orang mukmin yang akan meninggal tadi.

Para malaikat duduk mengelilingi sang mukmin sepanjang mata memandang (sgt banyaknya malaikat itu). Menyusul kemudian, datanglah Malaikat Maut duduk di dekat kepala sang mukmin. Malaikat Maut berkata, “Wahai jiwa yang tenang, keluarlah menuju ampunan Allah dan keridhaan-Nya.”

Dengan demikian, keluarlah jiwa sang mukmin dari jasadnya bagaikan keluarnya tetesan air dari bibir tempat air.

WALLAHU A'LA
M.


sumber : FB

Perihal Kaum Adam : Tiga Perkara Yang Lelaki Mahukan Dari Teman Wanita Mereka





Menjadi Pendengar Yang Setia 

Seperti mana seorang lelaki sedia menjadi pendengar yang setia, mereka juga mahukan teman wanita mereka menjadi seorang pendengar yang setia.


Lelaki sangat sukar untuk meluahkan sesuatu melainkan pada orang yang mereka percaya sahaja. Jadi, mereka sentiasa mahu luahkan sesuatu pada teman wanitanya.


Ingat Perkara Penting

Fikiran lelaki amat berbeza dari wanita. Lelaki lebih fokuskan fikiran mereka pada wang ,kuasa dan keseluruhan perkara. Berbanding wanita yang fokus pada kasih sayang dan memikirkan satu perkara secara satu persatu.

Jadi, lelaki amat pelupa mengingati perkara–perkara kecil yang penting kerana mereka selalu memikirkan sesuatau secara keseluruhan iaitu teras. Lelaki amat perlukan pertolongan dari teman wanitanya untuk membantu mereka ingat perkara–perkara kecil yang penting.


Perhatian Secukupnya

Apabila bercinta, lelaki akan jadi teramat manja pada pasangannya. Mereka mahukan perhatian dari teman wanitanya.
Mereka tidak mahukan perhatian pada setiap masa tetapi mahu teman wanita mereka ingat mereka selalu.



NotakakiHD : Dalam kehidupan ini tiada seorang pun yang sempurna. Oleh itu, kedua-dua belah pihak perlulah saling memahami antara satu sama lain supaya tidak menimbulkan sebarang masalah dalam hubungan cinta yang dijalinkan. Semoga dengan tiga perkara ini hubungan anda dengan si dia akan lebih bermakna dan terpelihara :)

Sunday, July 22, 2012

Syarat Jadi Lelaki Gentleman (Part 2)




Dijadikan sebagai lelaki adalah untuk menjadi khalifah, ketua mahupun contoh yang baik selain pendidik. Namun, apakah layak seorang lelaki diangkat sebagai contoh andai diri sendiri tidak beradab, miskin ilmu, mahupun jua akhlaknya.. Jadi di sini dipantulkan lagi kesinambungan dari Part 1 yang terdahulu.. Jom teliti dan fahaminya duhai lelaki2 budiman di luar sana.. :)


11
Tolong jaga kebersihan sekeliling di mana jua kamu berada. Jangan sesuka hati membuang sampah. Yang biasa dilihat, di mana kamu menghisap rokok, di situlah juga puntung rokok bersepah.


12
Jika tinggal bujang, hormati jiran tetangga. Jangan tengah-tengah malam kamu menjerit-jerit bersorak bila pasukan kegemaran kamu menjaringkan gol. Orang lain pun nak tidur hugak, deekkkk... Besok mau keje maa...


13
Fahami dan ikuti adab berjiran. Jaga kebersihan rumah. Jangan kerana sikap kamu suka buang sampah merata, jiran tetangga menanggung akibatnya, jentik-jentik beranak pinak dan orang lain pula yang terkena denggi


14
Bila berjalan-jalan bersama keluarga, jangan dibiarkan isteri kamu seorang mendukung dan membimbing tangan anak kamu. Yang banyak dilihat si isteri yang berkejar ke sana sini mengawal anak, takut terlepas. Si suami jalan di hadapan seorang diri.

15

Jika memandu patuhi semua peraturan. Lampu merah jangan dilanggar, tunggu giliran jangan suka memotong. Hormati pemandu2 lain.


16
Tolong hormati sesiapa sahaja. Rakan sebaya, kanak-kanak apatah lagi rasa hormat itu diberikan kepada orang yang lebih tua.

17

Jangan suka tunjuk pandai lebih-lebih kepada sesuatu perkara yang kamu sendiri kurang pasti. Lebih baik merendah diri.


18
Tolong hormat majlis. Lelaki kebanyakannya tidak tahu menghormati majlis yang dihadiri khususnya dalam soal etika berpakaian. Jika majlis yang dihadiri mempunyai kod pakaian, sila patuhinya. Jangan main sarung sahaja.


19
Bila berkunjung ke rumah saudara mara atau majlis kahwin, lelaki jarang sekali membawa buah tangan atau hadiah. Tiada salahnya keluar sedikit wang membeli buah tangan sebagai tanda terima kasih atas undangan yang diberikan.


20
Jika ke tandas awam, terlalu banyak beza antara tandas lelaki dan perempuan. Kebersihannya jarang sekali mencapai tahap memuaskan. Main pancuuttt jerr..


NotakakiHD : Guys out there, take note yea  (* - * )

Ceritera Lelaki : Kata2 Lelaki dan Maksud disebaliknya (^ - ^ )






Lihatlah sekitar alam...
Duni luas terbentang..

Hahahaa... sebelum ni aku pernah tepekkan ayat2 wanita dan maksud disebaliknya kan, dalam posting2 terdahulu.. So sekarang ni aku nak tepek pulak ayat2 maut dari lelaki dan maksud disebaliknya... jom tengok jom.. hahahaaa...


SATU
Ayat maut lelaki : 
Okeylah wak, kita sembang lain kali yek
Maknanya: memang kami bz pon.takde nk kias ape-ape.

DUA
Ayat maut lelaki Tidak pe, saya tak kisah.
Maknanya: Memang kami tak kesah pon sebenarnye.takde nk perli or sinis-sinis.


TIGA

Ayat maut lelaki Kita kawan saja lah ekk..saya memang suka kat awak tapi saya suka sebagai kawan je.
Maknanya: Sebab lame sgt bkawan.dah tbiase.so,x leh nk develope feeling more than a friend.takde sbb lain.mase nak dulu,korg yg jual mahal sape suruh kan.sori la ea.



EMPAT
Ayat maut lelaki : eh….u call ekk?sori. Tertidur tadi.
Maknanya: Ya,memang kami tido pon.



LIMA
Ayat maut lelaki Lain kali je la kita keluar, i bz la sekarang ni…nanti i free i call u, kay?
Maknanya: Kami ada banyak kerja yang tertangguh. Tolong la faham juga jangan fikir -ve sangat. Apa pun yg kami buat, untuk masa depan juga.

ENAM
Ayat maut lelaki Saya sebenarnya tak la memilih sangat.
Maknanya: Memang kami tidak memilih pun. Kami pilih perempuan yg sedap mata kami memandang je. Tidak semestinya kena lawa.



TUJUH
Ayat maut lelaki :Saya tak kisah penampilan u macamana pun.
Maknanya: Jangan la mekap sangat  boleh tak? Penat kami menunggu.



LAPAN
Ayat maut lelaki : Lain kali kita keluar lagi ekk? i kena balik cepat la…ada hal..
Maknanya: Memang lepas ni aku nak lagi keluar dengan kau.



SEMBILAN
Ayat maut lelaki : Saya suka perempuan yg macam ni…macam tu..bla…bla. ..bla..
Maknanya: Saya tipu je. Saya tak kesah pon. Lelaki tak detail nk pilih apa-apa pon. Saja nak bagi awak merajuk sebab awak nampak comel masa merajuk. hihihihii



SEPULUH
Ayat maut lelaki : Awak kerja kat mana? as what?
Maknanya: Mintak-mintak la kerja biasa-biasa sahaja. Kalau kerja besar taste pun besar juga, hantaran pun mestilah besar juga. Nak jaga standard lah tu..

NotakakiHD : Apa macam? ada butut ka? ekekeke

Salam Ramadhan 1433H !

Salam!

Hi, sekarang dah di hari kedua kita berpuasa di tahun ini kan..
Salam Ramadhan buat semua.. semoga segala amalan kita diberkatiNya
Sesungguhnya Bulan Ramadhan adalah bulan rahmat anugerah dari Allah buat semua ummatnya
Jom kita lihat serba sedikit ganjaran2 yang kita boleh kita perolehi dan rebut di bulan penuh keberkatan ini





NotakakiHD : Mudahan Ramadhan ini membawa pelbagai keberkatan, kerahmatan dari Allah swt ke atas diriku dan keluargaku serta ummat Islam amnya.. Aminnnn..

Monday, July 16, 2012

Syarat Jadi Lelaki Gentleman (Part 1)


Aritu aku baca aku belek2 satu majalah neh..
ada la dalam 35 senarai yg tersebut diatas tuh..
meh sini aku tulun tepekkan kot la korang nak tau gak kan..
untuk kebaikan bersama...


Sharing is caring maaa...
dok gitu.. hehehhh..


Satu
Jika kamu seorang perokok, jgn sesuka hati menghembuskan ASAP BERACUN itu ke muka orang di sekeliling. Misalnya warga emas ke.. ataupun wanita.. tak kira la yang sedang hamil ataupun tidak.. ngerti..?


Dua
Jangan mudah melenting bila orang lain menegur kesilapan yang kamu lakukan. Terima apa yang disampaikan sebagai satu TEGURAN untuk kamu memperbaiki kelemahan diri


Tiga
Jangan ambil mudah soal PENAMPILAN. Pastikan kamu selalu tampil kemas. Kebersihan diri mestilah dijaga, jangan sampai orang sebelah terpaksa menutup hidung menahan bau badanmu mahupun bau nafasmu yang tidak semenggah itu.


Empat
Jika bercakap jangan sesekali meninggikan suara, walaupun dalam keadaan marah hatta bunyi bising sekalipun. Cuba kawal EMOSI agar tidak menyinggung perasaan orang lain


Lima
Jangan sesuka hati melepaskan rasa marah. Kurangkan atau buang sahaja sikap panas BARAN kamu. Tiada untungnya kamu bersikap begitu


Enam
Jangan EGO. Jika kamu melakukan kesilapan, akuinya. Orang akan lebih hormat jika kamu mengakui kekurangan diri dan rela memperbetulkan kesilapan.


Tujuh
Bila ditugaskan kerja BERKUMPULAN, jangan tahu memerintah sahaja. Selalunya bila dalam satu kumpulan yang diketuai seorang lelaki, biasanya mereka tidak ambil bahagian dalam menyempurnakan tugasan.


Lapan
Kalau sudah tahu kamu bukanlah seorang yang rajin mengemas, jadi janganlah pula kamu rajin membuat SEPAH. Sekali dua bolehlah isteri/mak/adik kamu kemaskan, masuk kali ketiga ke empat dan seterusnya tiada sapa yang nak layan..


Sembilan
Jangan suka MEMBULI, tidak kira s/ada kepada kawan perempuan mahupun kawan lelakimu. Walaupun atas dasar apa sekalipun.. sama ada dasar persahabatan.. mahupun dasar sayang. Sekiranya kamu memerlukan PERTOLONGAN dari mereka, kamu perlulah memikirkan juga keadaan dan situasi rakanmu itu. Mereka tidak kisah selagi mampu dan terdaya, namun jika kekerapan yang berulangan, kamu perlu memikirkannya kembali..


Sepuluh
Jangan suka melawan atau MEMBERONTAK sesuka hati. Walaupun ada sesuatu perkara yang kamu tidak suka atau bersetuju, ada cara terbaik untuk membantahnya..

Selingan! (^ - ^)


Sunday, July 15, 2012

Cerita Pasal Bola : Tahniah, Kelantan Juara Liga Super 2012



Hi Salam!

Selamat Pagi... (menjelang tengahari dah ni.. hehe)
Ok, nak cerita dan hapdet sikit la pasal bola tempatan kita,
pasal pertandingan penutup MSL 2012 (atau Liga Super Malaysia 2012)  ini
Kelantan, atau di kenali dengan nama jolokan "TRW - The Red Warriors" berjaya mempertahankan
kejuaraan kali kedua berturut2, yang turut di menangi tahun lalu. Tahniah diucapkan!! Yeahh!

Kelantan menang bergaya 3-1 semalam di halaman sendiri, menentang Sarawak sekaligus menutup pertandingan penamat Liga Super 2012 dengan 60 mata, meninggalkan Lions XII di tempat kedua dengan 50 mata. Terdahulu, Kelantan sudah dinobatkan Juara Liga Super setelah menewaskan Perak 6-0, juga di Stadium SSMIV pada 8 Julai'12, sebelum tewas di Stadium Hang Jebat, Melaka pada 10 Julai lalu 0-1 kepada Felda United FC. Namun menutup dengan kemenangan mutlak dan penuh bergaya semalam.

Sedikit peperangan di media dengan pihak FAM yang berdegil dan berdolak dalik akan waktu dan tempat penyerahan Piala Kejuaraan, yang dijangka akan diserahkan di Wisma FAM pada 20 Julai nanti (the very same day perlawanan persahabatan TRW dengan QPR), namun akhirnya, semuanya sudah selesai dengan
penyerahan piala kejuaraan itu di SSVIM semalam - dapat diraikan oleh segenap pelosok peminat dan jugak pemain ke 12 TRW kekdahnya  :)

Jom kita layan klip gol2 semalam... tarian Piya selaku kapten pasukan dan  penjaring awal memang funny la.. haha!







NotakakiHD : Jom kita sambung buat hatrik  untuk Piala Malaysia pulak selepas dah berjaya membolot Juara Piala FA May'12 lalu.... ;D  (pastu tambah ngan  Piala AFC la pulak.. hehe.. (mudah2an).. 

20 amalan membawa ke syurga



Sebagai perkongsian dan manfaat kita bersama

Berkongsilah walau sebaris ayat... :) mahupun sebuah carta jika itu membawa kebaikan bersama.. kann


sumber : FB

Saturday, July 14, 2012

Terkenang-kenang : Pengalaman dengan bapak polisi


gambar sekadar hiasan, bukan Bapak Mak atau awek Polisi, okay :D

Lihatlah sekitar alam....
Dunia luas terbentang...


Haa... topik sesaja di hari ini..
Korang pernah tak kena tahan ngan polis?
Kena saman? kena ngurat? kena dan kena dan kena apa2 la ngan polis?
Bila fikir2 balik, aku jarang di saman/ ditahan polis 'atas muka' dan kena sign 'surat cinta' dari mereka
Speedtrap selalu la jugakkk... ahahahhaa.... nak2 tiap kali balik kampung nun, esp. di siang2 hari.. haishhh..!

Ekceli, tadi aku tetiba terbukak satu page share pengalaman di satu thread di AMnet (satu forum yg dah lama aku berkecimpung aktif dalam dunia pengularan la.. hehehe..- astaghfirullahala'zimm...) - tapi keje tetap jalan tauu..... sungguh.. *angkat tapak tangan kanan di separa bahu*

Ok.. ini antara petikannya..

SATU
Penah gak la dua kali kot...
Sekali dalam tahun 2002/2003 kot
Taim tu aku kat branch opis Putrajaya, Presint 8 sebelah fudcourt tuh
Taim tu jugak hari Sabtu masih hari bekerja separa hari... tak lama lepas tu baru di gazetkan cuti
Hari sabtu, otw nak kuar dari Putrajaya lepas pukul 1pm tu, dorang wat road block  kat jalan nak out from Putrajaya menghala ke persimpangan Serdang dan Kajang, betul2 bawah flyover - pandai pulak pilih tempat teduh2, khenn-hehe... Tetiba kete aku disuruh ketepi.... pelik gak  rasanya tadak kesalahan..
Sambil ketepi, aku berfikir dan berkira2 sebentar, roadtax ok.. lesen ok.. belt pun pakai that time...
Apa kesalahan aku? Tak pakai handphone pown.. memang tgh drive dengan baik la masa tu :D
Time tu pulak, punya la banyak kereta beratur, maklum baru habis opis hour kan
Aku park le kt tepi,  dia datang dan mintak lesen ngan IC... muka dia biasa2 aja..
Aku tanya apa kesalahan saya cik..?
Polis yang agak boroi tu jawab takde  apa... sesaja amek rekod... nanti kata polis tadak keje plak...
Boleh macam tu..? Sampai 'la' (sekarang) aku konpius apa tujuan dia..
Dah la sume kete yang berbaris panjang tu dok pandang2 aku.. Macam la kita neh buat kesalahan.. huhu...
Mementang aku drive sensorang... pompuan muda plak tu (taim tu la..).... di tahannya aku... huhuhuu~~

DUA
Lagi skali dalam 2005 tak silap
Aku langgar lampu merah kat area Tropicana, PJ.. huhu... In hurry nak carik sekolah kawan aku yg tetiba mintak tolong aku nk tumpang pi exam KPLI... Sebelum tuh konpiden je cakap bopren nak hantar...
Tetiba pepagi tu mesej mintak tolong nk tumpang... Kami dari Serdang, lepas jumpa skolah aku nak exam kat area Damansara... aku pi ikut jalan yg diberitau tru phone yg aku dah telefon skolah tu lebih awai sehari sebelum... Pastu nak pi hantar n cari skolah dia plak.. Ngan masa tinggal 15 min lagi, ngan takdak any clue.. huhu... Aku men redah jek.. dia plak tak usaha tepon tanya arah sebelum tuh...

Bila sampai kat trafic lite tu tetiba je merah.... aku benti sat.. Tapi sebab dalam kepala neh dah dok fikir lewat... Tempat tak tau kt mana.. Ngan baki masa 15 minit lagi..... Nak berpatah balik ke sekolah aku lagi... tengok takde kete lalu pun selepas be-be-berapa minit, dengan tak fikir panjang aku pun hambek la kiri.... tetiba, alamaaakkk.. ada ABG POL la dua orang kt tepi jalan..... Sumpah aku tak nampak tadi..! Kalo tak takkan nak men langgar je... huhu... Langsung terus ditahannya aku... (takkan nak lepas kot? =P)  Aku pun berhenti dan bagi la sume yg dia mintak... dah salah kan..  :P   Pastu dia bebel2 kat aku napa langgar lampu merah... Aku cakap sori encik... dia tanya tak nampak ke dia dok t'cegat kt tepi jalan tuh... Sumpah aku tak nampak.. :P  Kalo takkan le aku nak langgar je.. nk cari nahas...? huhu... Dia bebel2 lagi kalo tak hormat kat dia pun hormat la sikit kat uniform yg dia pakai tu.... Dah mmg salah aku, aku  mintak maap je ler... Mula2 dia bengang gak sebab aku cakap "sorry encik, sorry.." macam tu kot... Tak perasan masa tu apa yang keluar dari mulut kita kan.. Dia cakap apa "sorry" tak boleh cakap "maaf" ke? Terkedu jugak sekejap aku.. dan berfikir kembali.. Aku cakap "sorry" yer tadi, dan bukannya "maaf" macam yang inche polis itu kehendaki.. Maksudnya di sini, dia nak aku cakap dalam Bahasa Melayu dan bukannya Bahasa Omputeh.. So aku cakap la, "Mintak maaf encik" so dia ok la walau ada sedikit bengang... dan aku terangkan apa sebenarnya keadaan.. :P Dia nak tima ke tak.. terpulang ler... pastu dia tgk IC aku dia jerit kt kawan dia sorang lagi yang tengah kawal lalulintas.. "Orang kampung kau la nie.. nak buat camana neh..?" Mesti dia tengok IC aku yang beralamat di Klate tu kan :P Jalan seberang sana meeemangg banyak dan panjang sangat barisan :P Malu aku... tapi wat bodo jer la.. wuuuu... Masa dia dok bercakap ngan kawan dia tu, aku paling dan tanya ngan kawan aku "Orang cakap sori ye tadi, bukan maaf eh?" dia kata haah, aku kata sorry mula2 tu... I see....

Kete kt sebelah sana sume dok pandang drama free kitorang di pagi hari tu je... Dah la jalan jem, panjang gila aku tgk kete dok berderet beratur sementara nak menunggu trafic lite tuh... Aku tak dengar apa kawan dia cakap. Dari sisi aku nampak tangan dia gerak2 ke atas je... Lepas tu ABG POL tu cakap lagi.. So macam mana ni...? Aku cakap maaf  je la lagi sekali ... Dah memang sahih-sahih salah aku.... sambil dalam kepala berfikir.. dalam purse ada doploh tiga ploh hengget je time tuh... Tak sempat nak keluarkan duhet pun lagi....  Kalau apa2, habis la duit aku kat dia pagi tu... (tapi kalau kena saman, lagi banyak kan?  :P)

Dia tanya lagi pastu camane neh..? Dalam hati aku tertanya apa maksud dia ni.. Dah 3 4 kali ulang soalan yang sama... Hurmm.. konpiusss.. pastu aku cakap je dalam slow2 takut2 gak? Saya ada tak banyak ni encik... Dia tetiba marah (ke buat marah)- lupa lak aku...-kan dah kena?- Dia kata dah la aku buat kesalahan.. nak sogok dia lagi.... Dia tak nak terima duit.... dalam ati aku cakap, tak nak tima duit.. Habis tu...? hurm....

Last aku cakap, Encik.. saya nak cepat nie... sambil tengok jam...
Pastu dia kata habis tu macam mana...? lagi persoalan dia, hurmm....
Last last aku amek name card aku, aku bagi je kat dia... Aku cakap ni name card saya.. nanti encik call lah saya... dgn doa dan harapan dalam hati, semoga kad itu nanti akan terbang di bawa angin.. atau dia mis place atau apa2 lagi la... janji hilang... Dia tanya kalo dia call aku jawab tak....? Aku cakap jawab la encik.. huhu... Pastu dia lepaskan kami.. aku ucap tima kasih banyak2..... pastu sebelum beredar sempat tanya dia lagi  tau tak Sekolah Tropicana yg aku nak hantar kawan aku tu... Dia cakap dia pun tak tau.... huhu.. Lepas ucap terima kasih, cepat2 je aku drive pergi.... Selamaattt tak kena saman.. huhuhu...

Masa dah tinggal bape je lagi.... Pusing punya pusing punya pusing, tak jumpa-jumpa jugak.. Terserempak ngan kondo, ngan golf club lagi ada... Last last aku ngan kawan neh dah nekad cakap mesti tak sempat dah neh.... Berapa minit je lagi dah nak kul 830 pagi... Kira redha tak dapat masuk exam je lar..... Pastu pusing la balik menghala ke  trafic lite tadi.... yg arah jem gila ngan drama sebabak tadi tu.... Nasib baik masa kitorang pusing balik tu lepas gak lar tfc lite tu.. tak payah beratur macam tadi...

Dipendekkan cite ntah macam mana, tetiba terjumpa pulak skolah tu... Aku hantar dia pastu terus pecut (huhu, kesalahan lagi) gi skolah aku plak di Damansara Utama... Dipendekkan citer lagi aku sempat amek MTest dan berjaya pulak untuk panggilan temuduga (kat IB, Lembah Pantai)... Tapi, tak lepas jugak.. hukhuk.. Giler punya susah nak jadik cikgu ni bagi seorang aku kan :P Mementang aku tanak guna kabel.... memang kroni tul lah... (alasan kan? heheheh~)

Dipendekkan citer lagi.. ABG POL tu ada la gak tepon aku skali dua pastu ajak kuar... Masa tu aku tgh drive kete di Jalan Ampang, tengah nak pegi ofis... - Masa ni aku dah dipindahkan ke branch kat KL- Aku cakap aku tak pakai handsfree neh.. kang tak pasal2 pulak nak kena saman lagi.. (huhu) Seb baik dia memahami dan letak.. pastu sekali dua lagi apa  ntah helah aku... Pastu dia dah tak tepon dah... Amiiinnnn... berjaya kot doa aku agar kad itu hilang diterbang dek angin.. ekkeke... Kesimpulannya dekat sini, sekurangnya aku selamat dari di saman kan..... kalo tak mau melayang RM300..wakakaka

Itu la kesah aku yg hampir disaman bapak polisi....
Fuhhhh....  ekekeekke.....

NotakakiHD : Ops, ada dua lagi.. satu di zaman persekolahan dan satu baru berlalu di tahun nan lalu kot.. Owh, juga pengalaman di ngurat dek Abang POL jugak taim atas bas dari KB ke KL.. nanti ada masa akan ku sambung di kemudian hari, okay ;)

Thursday, July 12, 2012

Cerita Kaum Hawa : Tanda-tanda Wanita Meminati Lelaki



Wanita sukar difahami. Itulah yang sering kita dengar dan baca. Sikapnya yang ego, malu-malu, malu tapi mahu membuatkan lelaki kurang yakin apakah si dia benar-benar mahukan mereka atau hanya sekadar bergurau sahaja. Hendak ditanya, pasti dia tidak akan mengaku begitu sahaja.


Namun, karektor wanita/kaum hawa terhadap insan yang dia suka akan tampak berbeza. Cara layanan dia terhadap ibu bapa, kawan-kawan dan insan istimewa adalah berbeza sekali taww. 

Nak tahu bagaimana cara si dia-si dia- si dia melayan orang yang dia suka? Jom teruskan tengok di bawah ini : -

1. Apabila korang berada dekat dengan dia, si dia selalu bermain dengan rambutnya atau jika dia bertudung, dia akan betul – betulkan tudungnya


2. Dia sentiasa memandang anda dan anda juga selalu bertentang mata dengan dia secara sengaja atau tidak sengaja. Kadangkala wanita memang suka melihat lelaki yang selalu melihatnya. Jadi, anda ambil masa beberapa hari untuk tidak melihatnya. Di samping itu, anda intai sama ada dia memandang anda atau tidak. Jika ya, dia pasti minat pada anda


3. Apabila anda bertentang mata dengan dia, dia tiba – tiba memandang tempat lain tetapi riak mukanya seperti gementar atau malu – malu. Dia gementar kerana dia suka pada anda


4. Dia selalu ketawa apabila anda menceritakan perkara lawak


5. Dia selalu mengetapkan bibirnya ketika bersembang dengan anda


6. Apabila ada orang cuba menjodohkan anda berdua, dia akan menentang habis–habisan. Dia sebenarnya suka pada anda tetapi dia malu. Jika dia tidak suka, dia akan relaks sahaja kerana dia tahu lambat laun, gosip tersebut akan hilang


7. Dia cuba menunjukkan pada anda bahawa dia sangat bertanggungjawab dan boleh diharapkan


8. Dia tanya pada anda sama ada anda sudah ada teman atau tidak


9. Dia mula membawa anda dalam dunianya seperti mengenalkan anda pada kawan–kawannya dan dia mula mengajak anda keluar


10. Dia sentiasa mendengar nasihat yang anda beri dan tidak malu untuk mengadu pada anda

So, anda tak perlu berasa ragu-ragu. Sekiranya si dia ada menunjukkan sikap begini terhadap anda, si dia sebenarnya meminati kamu.
 
NotakakiHD : Dah habis tilik & nilai2 dah?? Ada persamaan takk? If yes.. dan awak suka... dan masih belum berpunya yer... Go, and get  her.. he he heee  *wink*

Saturday, July 7, 2012

Morning!



Selamat pagi Sabtu!


Jom sarapan....! :)



nyum, nyumm, nyummmm


NotakakiHD : Pagi la sangat kan... ekekekek

Monday, July 2, 2012

Mari Layan Lagu : Suatu Masa vs Butterfly

versi Aqasha..

sukaaa...


jom layan..



Waktu-Waktu Doa Yang Mustajab

Sebagai perkongsian kita bersama

Semoga mendapat manfaat darinya.. :)

Ada waktu-waktu tertentu yang mempunyai nilai mustajab doa. Maka jangan sia-siakan kesempatan untuk berdoa di waktu itu.

1. Waktu sepertiga malam yang akhir

Sesungguhnya Rasulullah bersabda:

“Allah akan turun ke langit dunia setiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir, seraya berfirman: “Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka Aku akan mengampuninya”. (HR Bukhari dan Muslim)
2. Sewaktu berbuka puasa bagi orang yang berpuasa
“Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak”. (HR Ibnu Majah)
3. Doa selepas solat fardhu

“Doa itu mustajab pada waktu malam dan selesai solat fardu” (HR Al-Tirmizi)

4. Doa di dalam sujud
“Adapun pada waktu sujud, maka bersungguh-sungguhl ah berdoa keraan saat itu sangat tepat untuk dikabulkan” (HR Muslim)
“Sehampir-hampir hamba kepada Tuhannya ialah ketika waktu sujud , maka perbanyakkanlah berdoa” ( HR Muslim )
5. Sesaat pada hari Jumaat

“Sesungguhnya pada hari Jumaat ada satu saat yang tidaklah bertepatan seorang hamba muslim shalat dan memohon sesuatu kebaikan kepada Allah melainkan akan diberikan padanya, beliau berisyarat dengan tangannya akan sedikitnya waktu tersebut”. (HR Bukhari dan Muslim)
6. Ketika Lailatulqadar

Aisyah r.a bertanya kepada Rasulullah s.a.w:
“Sekiranya saya bertemu dengan Lailatul Qadar , apakah yang perlu say abaca? Jawab Rasulullah s.a.w sebutlah olehmu Ya Allah, sesungguhnya Kamu Maha Pemaaf lagi Maha Mulia . Kamu sukakan kemaafan . Jesteru , maafkanlah aku .” (HR Al-Tirmizi, Ibn Majah & Al-Nasa’ie , lihat sahih Al-Tirmizi )
7. Ketika Hari Arafah

Dari ‘Amr bin Syu’aib Radhiyallahu ‘anhu dari bapaknya dari datuknya bahawasanya Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.
“Sebaik-baik doa adalah pada hari Arafah”. (Sunan At-Tirmidzi, bab Jamiud Da’waat 13/83)
8. Doa antara Azan dan Iqamah

“Tidaklah ditolak doa diantara azan dan iqamah .” (HR Al-Tirmizi)
9. Ketika Hujan
Imam An-Nawawi berkata bahawa penyebab doa pada waktu hujan tidak ditolak atau jarang ditolak ialah kerana pada saat itu sedang turun rahmat khususnya curahan hujan pertama di awal musim. (Fathul Qadir 3/340)

Kawen-Mawen, hehe

Lihatlah sekitar alam...


Hi, selamat malam!
Eh, eh.. ekceli dah pagi... hehe

Sat g nak masuk tido la ni.. malas aih nak layan Final Euro 2012 neh
karang masuk keje mata macam panda kang.. hahaha.. sapa yg susah? ? *ngeee*

Apapun, may the best team win la... Aku tau hampir kesemua adik2ku sokong Italy..
from status FB depa la.. si Wanie ni pun... Italy jugak... K cik dia? hak mana menang i sokong la eks.. bahahahahahahaha... *gelak sampai pagi esok*  :D  :D

Ok, ok.. sebelum tido.. nak hapdet sikit
pasal kawen mawen... tadi rayau2 FB.. daku tetiba terlihat seorang yg daku kenali agak rapat bebeberapa tahun nan lalu... dah kawen baru eh??? comey wifey nyaaa... tahniahh!! err, ekceli tergezut gak... tapi, ya la.. mungkin itu jodohs kansss... semoga berbahagia... (namun tertanya, apa episod dan cerita yang terdahulu? kesiaannnn sangat kat yang ditinggalkan.. atau mungkin dikongsikan?? huhu)

Ok, Ok... now move to artis punya perkahwinan la pulaks eks..

Suka-suka-suka sangat dengan Irma Hasmie dan pasangannya Redza Syah Azmeer..
pasangan yang sangat suweeett dan sepadan... Irma yang cantik dan Redza yang hemsemmmm sangat

Semoga berkekalan ke akhir hayat..
Sesungguhnya, tiap sesuatu yang berlaku ada hikmahnya kan....

jom layan beberapa keping gambo mereka.. jom jom

majlis perkahwinan di MAEPS, Serdang - 1 July 2012



yang ini, sumpah sangat-sangat-sangat suweet..!
huhu.. jelesnya.. bestnyaa.. wakakaka :P




Majlis Nikah di Putrajaya - 29 June2012


NotakakiHD: nota 1 - Thanks to few sites yang aku cilok gambau2 ini yer.. he-he-heee..
                      nota 2- Oh, suweetnyaaaa..... mereka.... Semoga barakah sehingga hujung nyawa dan 
                                  ke syurga :)

update :  << - - - - 10 July'12 , nak tepek pic kawen, nikah dan resepsi mereka banyak2 la.. sebab suweet sangat... (heh! tak penah2 aku nak tepek2 gambo2 retis kawen ni haih.. takpe.. sebab suweet, kita tgk sahaja la yer.. sesambil mendoakan kebahagian mereka adanya... arakian...  *sweet smile*




















update lagi : < - - - -  13 July'12 :


meh tambah lagi, beberapa Trivia mereka yang aku baca di Mingguan Wanita


  • Ayah dan Ibu Irma dan Redza berasal dari Kelantan (what? hehehe....)
  • Redza pernah kehilangan adik perempuan kembar (pada usia belasan tahun), sedangkan Irma pulak pernah kehilangan adik lelaki bongsu dalam satu kemalangan
  • Irma & Redza kedua-duanya saling berusaha menyuburkan diri dengan keimanan dan membawa diri ke arah kebaikan  (oh.. hope me too.. huhu.. Amiinnnn)
  • Redza sukakan tempat yang sejuk, manakala Irma sukakan tempat yang panas, tapi... kedua2nya mempunyai satu titik pemikiran yg sama :)
  • Dalam keluarga Irma, dia merupakan satu2nya anak perempuan, begitu juga dengan Redza yang hanya mempunyai seorang sahaja adik perempuan
  • Wajah Irma seiras dengan adik perempuan Redza   (how sweeett, kan :)  )
Ok, sambung sikit lagi... nak cakap, sama tak baju resepsi bertandang Irma tu, dengan baju aku yang kat bawah ni... sama takk?? sama takk..??? kaler dia.... ekekekek... nak samakan jugak tu kan... buahahahahahaaaa...