Tuesday, July 30, 2013

Perihal Kaum Adam : 8 Cara Mengenalpasti Lelaki Penyayang



1) Suka Haiwan

- Lelaki yang penyayang adalah lelaki yang sukakan binatang, kita boleh tengok reaksi dia bila ada haiwan ni sebagai contoh dikedai makan, ada kucing datang mengiauwww kat kaki lelaki tu, ada yang sepak terajang dan halau kucing tu, ada pulak yang bercakap dengan kucing tu ” kenapa?..lapar ye..nah amik ni..” sambil beri tulang atau isi makanan. Haa, boleh tau ke mana yang penyayang?. Lagi satu contoh mudah, lelaki yang ada bela haiwan peliharaan lagi lah menyerlah sifat kasih sayang dia.

2) Suka Kanak-Kanak


- Lelaki yang suka akan kanak-kanak berpotensi menjadi bapa yang baik. Ini kata Dr.Fadilah Kamsah. Sifat kasih sayang dan layanan baik terhadap kanak-kanak sudah sukup mencerminkan dirinya kategori lelaki yang bagaimana.

3) Berat Akan Orang Tua

- Lelaki yang penyayang adalah lelaki yang berat akan orang tuanya. Seperti dia lihat ibunya terkontang-kanting mengangkat kain dijemuran, perasaan tak sampai hati yang wujud mendorongya membantu. Mereka juga akan sedaya upaya meringankan beban orang tuanya tanpa mengharap balasan.

4) Berat Akan Adik-Adik

- kita cuba tengok hubungan dia dgn adik. Tengok samada adakah hubungannya dengan adik rapat dan adik-adiknya menyukainya?. Perhatikan samada mereka bergurau senda atau tidak atau hanya membuat bodoh saje bila si adik ingin bermain dengannya.. Jika ya, maka dia merupakan lelaki penyayang. Ini berbeza dengan lelaki yang tak suka bermain-main atau melayan karenah adik kecilnya menunjukkan sifat penyayang dalam dirinya kurang

5) Prihatin Terhadap Kawan-Kawan

-Lelaki yang penyayang juga selalu bersikap prihatin atas kesusahan rakan-rakannya. jika ada yang meminta tolong dia tak ragu-ragu membantu sedaya boleh. Baginya kawan juga perlu ada dalam hidup dan perlulah ada sikap bantu-membantu dan tidak pentingkan diri. Tetapi biarlah berpada, bukannya setiap kali dia sahaja menolong atau tak pernah langsung menolong. Perlu ada sifat timbangrasa.

6) Pandai Menjaga Hati Pasangan

-Lelaki yang penyayang memang pandai mengambil hati pasangannya. Tengokklah bila pasangannya sedang berduka, pandai sahaja dia membuat humor untuk menghiburkan hati pasangannya. Kadang-kadang dia suka membuat kejutan bertujuan menggembirakan pasangannya. Jika pasangannya sedih dia juga tidak senang hati

7) Susah Marah

-Lelaki yang penyayang sudah tentunya lelaki yang tidak panas baran dan cepat melenting. Kerana hal kecil pun nak melenting seperti terlewat berjumpa, atau tercalarkan keretanya. Lelaki yang cepat melenting macamni korang berhati-hati la..

8 ) Sentiasa Murah Dengan Senyuman

-Kita tengok lelaki tu sejuk je..sentiasa senyum je selalu. Memang tak lokek langsung! Ini menandakan dia seorang lelaki yang penyayang. Senyuman yang diukir bertujuan mewujudkan elemen kemesraan kepada sesiapa yang memandangnya. Sebolehnya dia nak menegur semua orang dan berhubungan baik dengan semua orang. Tidak mahu mewujudkan unsur kebencian.

Monday, July 22, 2013

Perihal Kaum Adam : Kenali Karektor Lelaki Di Sebalik Tempat Berdating




Tahukah korang, kita boleh kenali karakter seseorang lelaki di sebalik tempat / kawasan si dia sering ajak kita ‘berdating. Jom jom kita ikuti dan rungkaikan karakter masing-masing mengikut tempat2 dorang selalu dan suka ajak berdating seperti di bawah : -


PUSAT HIBURAN (wayang, karaoke dan sebagainya) :
Hati-hati! Lelaki seperti ini adakalanya tidak boleh di percayai.  Si dia seorang yang berahsia. Lelaki seperti ini memang suka habiskan masa dengan pekara-pekara yang menghiburkan dirinya sahaja. Adakalanya mereka suka berdrama. Mereka juga mudah terpengaruh dengan apa yang di lihatnya.

MAKAN MALAM :
Tidak di nafikan lelaki yang gemar ajak kamu makan malam adalah lelaki yang berjiwa romantik dan sangat gentlemen. Mereka sangat menyayangi kamu! Baginya, hari-harinya harus di akhiri dengan berjumpa kamu. Mereka suka melihat kamu bahagia. Jika kamu tidak sihat, mereka lah orang pertama yang akan jaga kesihatan kamu. Jadi, jangan terkejut jika kamu menerima sejambak bunga dengan sekeping kad ‘get well soon!’.

KEDAI MAKAN :
Lelaki yang suka mengajak kamu ke kedai makan adalah lelaki yang benar-benar ingin mengenali kamu. Mereka sanggup menghabiskan masa mereka untuk rapat dengan kamu. Lelaki seperti ini sebenarnya bijak, mereka menggunakan cara yang bersahaja dan santai untuk kamu lebih selesa bila bersamanya. Mereka sukakan hubungan yang ‘slow & steady’. Mereka bukanlah seorang yang suka mendesak. Malah sifat ‘give & take’ si dia akan membuatkan kamu lebih di hargai.

MELANCONG / BALIK KAMPUNG :
Wah, huntungnya jika kamu miliki seorang lelaki seperti ini! Dia seorang yang sangat memberi komitmen dengan kamu. Bila bercinta si dia benar-benar serius. Si dia seorang yang setia pada yang satu. Tidak kedekut dan sanggup buat apa sahaja demi menjaga hati kamu. Percayalah, jika seorang lelaki gemar mengajak kamu pergi bercuti atau balik kampungnya itu bermakna si dia benar-benar ingin menghabiskan masanya hanya dengan bersama kamu.

SOCIAL MEDIA :
Lelaki seperti ini hanya hebat di alam maya sahaja. Bila di dunia realiti si dia bukanlah sesiapa. Malah adakalanya perangainya juga agak mengjengkelkan dan sangat ‘poyo’. Mereka lebih selesa berdiri di belakang daripada berdiri depan dengan sesuatu. Lelaki seperti ini juga ada bahayanya. Mereka tidak serius dengan hubungan yang ada. Mereka lebih selesa mempunyai hubungan yang terbuka dan tidak terikat dengan komitmen.

TEMPAT BERSEJARAH :
Si dia seorang yang sangat ‘evergreen’. Mungkin bagi sesetengah orang, lelaki seperti ini sangat membosankan tetapi sebenarnya lelaki seperti ini juga menyeronokan tapi dengan cara ‘old school’. Jika kamu dapat faham jiwanya yang suka dengan benda-benda antik, pasti si dia akan hargai kamu seadanya juga.

TAMAN BUNGA /  REKREASI :
Inilah lelaki yang dalam hatinya ada taman. Lelaki seperti ini suka di beri perhatian dan di manjakan oleh kamu. Mereka lebih suka berdua-duaan sahaja. Ada kalanya lelaki seperti ini agak mementingkan diri sendiri sahaja. Sukar untuk di bawa berbincang. Tersalah cakap sikit mesti si dia akan tarik muka atau merajuk. Tidak di nafikan juga, lelaki seperti ini memang agak cemburu orangnya. Bagi si sia, kamu hanya miliknya.

TEMPAT  AKTIVITI EKSTREM
Lelaki seperti ini seorang yang sangat mementingkan kesihatan. Mereka lebih gemarkan hubungan yang ‘sihat’. Bagi mereka, bercinta tu bercinta juga tapi kesihatan kena jaga juga. Mereka sangat cerewet. Malah ada kalanya mereka juga ada ‘kepala angin’ mereka. Tetapi, jika mereka di layan dengan baik, maka di balasnya dengan baik juga. Sifat disiplinnya memang sesuai untuk di jadikan sebagai seorang pemimpin. Jika bersedih, si dia bijak menyorokkan perasaannya daripada di ketahui.


sumber : REMAJA

Tuesday, July 16, 2013

Edisi Jalan-Jalan : Penang Kami Datang ^_^



Entry tertunda : Date ,  6-7 July'13

Yippie! akhirnya berjaya jugak kami ke Penang!

Seperti biasa, on da spot planning! Plan sehari sebelum, actually pagi 5 July, which is hari Jumaat pagi baru confirm, malam tu jalan.. Dari plan dan janji dah berapa lama, nak tunggu time masing-masing free.. memang la payah... So, trip jenjalan ke Penang ni hanyalah kami bertiga sahaja - Ruzi, Shahi dan Rahi. Fazi tak boleh la sebab kena la dapat keizinan inche hasben dulu kalo boleh khann... Tapi, sebab kena bermalam.. takkan Inche Afiq nak bagi kebenaran plak.. melainkan kami ajak dia join skali... dan sebilik... gilo? aaahahahaaha... dengan kata lain dan bahasa halusnya, cannot la... huhuh.. hukhuk!

Pagi Jumaat tu, Shahi baru confirm. So on plan.

Actually lagi, seminggu sebelum, Shahima aka JM, menyuarakan nak berjalan-jalan ke Taman Buaya di Melaka sebelum puasa. Suka nau nak menengok buaya tu.. Aku yang dah ke Melaka masa attend kenduri kawen Ee, rakan serumah taim matriks dulu Feb lalu tak kisah ON jer... jalan balik hari jer kan.. Bila disuarakan ke Penang, plan kami dari setahun dan 2 tahun yang lepas.. katanya bajet tinggi.. Lagi pula, Rahi(mah) kena outstation ke Parit Buntar, dan Fazi(lah) pula katanya ada kenduri kat umah abang ipar minggu tu... So plannya habis dan senyap macam tu ajer, not yet resolve..

Akhirnya, tetiba di suatu tengahari yang hening di 4 July (tak silap), Rahi whatsapp kami dan habaq ada offer menarik.. Boss dia benarkan dia bercuti bersama kami dan siap huluq bantuan lagi ttuu... Penginapan dan makan2 adalah ditaja.. Kami hanya perlu minyak, tol dan shopping sendirik... Offer menarik, apalagi kan... Stujuk je la, kihkihkih... Bukan sonang nak terima offer nan menariks ini... kan, kann  *ngeeeeeeeee*

So, pada Jumaat (5 July) tu, Shahima kerja halfday jer.. tengahari dia pi servis kete.. terpaksa tukar dua tayar depan, huhu.. Aku sharp on 530pm terus balik, sampai rumah dah dekat2 kul 7 pm, terus kemas-kemas baju2 yang nak dibawa.. kemas umah dan mandi manda then solat terus bersiap... Dah la keje kat opis tadi non-stop, banyak keroje huhu... Seb baik Wanie dah seminggu di rumah Ana. So rumah kosong. Mengikut rancangan awal, Shahi nak datang pick up aku pukul 8 malam.. menjelang 8.45 malam baru dia sampai dek kerna jammed!! Biasa la.. hari Jumaat lagi pulak kan... So almost 9 malam, kami memulakan perjalanan ke Parit Buntaq...

Sesampai di Parit Buntar, di Ritz Kapitol Hotel lebih kurang pukul 12.30 malam, dengan 2 kali berhenti. Isi minyak sekali, dan ease ourselves sekali di RTC Gopeng. Kami exit di tol Parit Buntar dan mengikut jalan yang dipandukan dak Rahi kat whatsapp. Cantiknyaa bilik tuu... Konsep bali. Ai likee.....!!  Kami borak2 dan hampir 330 pagi baru masing-masing lena.

Pagi, kami bangun tapi masih bermalas-malas atas katil... Kemudiannya menjelang tengahari baru masing-masing bersiap untuk check out. Nak ke Penang la pulak kan... ^_^ Kami breakfast di Oldtown di pekan Parit Buntar dulu. Sebelum tu, semasa on the way ke Oldtown, Rahi tetiba sedar 2nd phone dia tertinggal di bilik hotel. So kami berpatah balik (tak la jauh sangat) dan amek h/p dia terlebih dahulu, dan kembali ke Oldtown. Konon nak breakfast, tapi dah menjelang tengahari.. makanya consider BRUNCH (Breakfast-Lunch) lah jadiknya. Aku makan Ipoh Hor Fun Mee, manakala Shahi dan Rahi makan nasik lemak, dengan hazelnut oldtown white coffee. Sambil makan, boss Rahi datang.. Kemudian kami mintak diri nak gerak ke Penang.

Nak dijadikan cerita, Shahi start kete dia.. tak boleh pulak.. 2 3 kali cuba, sama langsung tak hidup. Kawan yang bersama boss Rahi datang tengok.. Bateri kong katanya. So kena la tukar bateri. Nasib baik workshop jual bateri 2 pintu jer kat sebelah Oldtown tu. So, kami terus ke sana dan Uncle tu kasik RM220 - sel kering. Nak tak nak memang la kena beli jugak kan. Mintak mintak kurang pun tak dapat, sebab cakapnya dah murah.. sebab asal harga RM285, dah tolak diskaun RM15, kemudian tolak lagi RM50 sebab 'bukak kedai'. Waktu berjalan balik ke kereta, aku nampak boss Rahi bisik something kat dia.. Rupanya dia soh top up RM100 kat Shahi untuk batery tu.. baiknyaaa bossss..... owh owh my...

Ok, nak dijadikan lagi satu cerita, waktu pekerja-pekerja workshop tu test bateri, dorang suruh hidupkan enjin. Sekali tak boleh pulak. Auto lock! Dengan kunci di dalam!! Aiyoh.... What happen...?? Dalam kelam kabut tadi, tak seorang yang ingat untuk amek kunci kereta Shahima tu... Satu hal pulak... Di tengah panas di waktu pukul 12 pm ++ tu, masing2 gigih mencuba bukak autolock Persona Shahima tapi tak berjaya! Uncle workshop pergi ambil pembaris besi yang panjang juga, tak berjaya... hampir setengah jam mencuba.. langsung tak tunjuk tanda2 pintu bakal terbukak dan lock berjaya dibuka. 

Cubaan dan kaedah cuba jaya itu mendapat perhatian beberapa orang tempatan yang cuba membantu. Ada kereta berhenti, ada jugak van berhenti. Tapi dorang cakap kalau autolock yang dari sisi/dalam, memang susah nak bukak.. Kalau autolock yang kunci tu dari atas (kereta2 lama), senang sikit... Kebetulan, ada sorang staff  yang memakai kemeja PROTON ke Oldtown tu, so kami dapatkan contact number technician yang berkemungkinan membantu kes ni. Tapi tak sure juga sebab dia dari Bagan. Staff tu terpaksa berlalu kerana ada hal. So kami contact la 2 number yang diberi. Bila contact, cannot be on time sebab jauh dan akan confirm balik. Kami menghubungi pulak hotline PROTON, pun dah lepas masa office yang setengah hari. So mereka akan contact balik.

Dalam masa yang sama, Uncle bengkel ada contact one guy dari kedai alat ganti kereta. At last, selepas sejam lebih mencuba dan menunggu, dalam masa 5 ke 10 minit masalah berjaya! dan autolock berjaya dibuka. Lega kami semua.... hebakk! hebakkk! *two thumbs up*  Upah dibayar sebanyak RM20. So kerja-kerja penukaran bateri disambung kembali. Masa tu, muka masing-masing dah macam hapaaa jer. Panas jangan cakap. Melekit! Berpeluh!


Masa dah menjelang ke pukul 3 petang, Rahi bitau, boss nasihatkan jangan ke Penang kalau boleh. Ketinggalan h/p di bilik hotel.. Bateri tetiba kong, dan autolock & tertinggal kunci di dalam yang tak diduga, katanya tak faham lagi keeee?? Itu belum tahu pasal penukaran kedua tayar kereta yang baru masuk tahun kedua semalam sebelum datang tu... Wuuuuu.... Di tambah pulak dengan aras air pasang di Penang sehari dua sebelum itu. Macam2 pesanan dari kenkawan lain agar hati2 bila tau kami nak ke Penang ni..

Kami termangu seketika. Nak ubah plan pulak ke ni? Datang sejauh dari KL, tetiba takleh pi.. huhuhu... dah sedih dan ralat dah rasa ni... Dah la bertahun tunggu nak sampai Penang.. (Ini 2nd time aku ke Penang). Dulu aku ke USM attend pentauliahan adik aku Ana as Leftenan Muda or Young Officer masa dia kt UM dulu. Pentauliahan dia dibuat di USM waktu tu. Kebetulan pulak masa tu, arwah datuk baru 2 hari meninggal. So dari KB kami shoot terus ke Penang. Lepas tu aku terus dihantar ke stesen bas untuk balik KL, while mak ayah balik KB- tak dan nak jenjalan la masa tu- 

Tapi, ya la.. fikir logik kena ada pro and cons jugak.. So, kami kena la pikirkan next plan.. takkan nak balik KL kot? atau paling tak ke Bukit Merah jer? hu hu huuuuu.... Fikir dah nak kena call and booked bilik... Tapi, what ever kami akan ke Penang jugak sebentar untuk menukar handbag merah Rahimah baru beli semalam di Queenssbay Mall yang ada sedikit error dan ralat. So, plan.. lepas tukar jalan sekejap, balik Parit Buntaq semula atau langsung ke Bukit Merah.

Jadinya, setelah beberapa ujian tu, Shahi agak berkecamuk, dan aku take turn drive to Penang melalui Butterworth. Eh eh, tetiba ai dah drive atas Jambatan Pulau Pinang la... Tak sangkanya akuuu.. kekeke... Kemudian, dan dan tu aku teringatkan satu lagu yang darjah 4 - first lagu diajar untuk silibus main rekoder- lagu bertajuk : Jambatan Pulau Pinang. Aku terus nyanyi sambil drive kat atas Penang Bridge tu (kehkeh), budak budak berdua ni tergelak-gelak dan cakap, langsung tak ingat lagu tu.. Ish ish ishhh.. Biar betul. Takkan aku sorang jer kot yang ingat ni? Aku siap ingat setiap kata lirik lagi tau.. dengan sedikit note note untuk main rekorder *ngeeeeeeee* (hebat tak ingatan aku) ngeeee lagiiii

So, bila dah sampai Penang, dalam tak tau tu.. Nak menuju ke Queensbay Mall, kami dah terlepas dan terus menuju Batu Ferringhi. Round-round tengok dan lihat kawasan sepanjang pesisir pantai tu. Cantik! Sempat  jugak berhenti makan rojak dan minum cendol nangka & durian. Kemudian patah balik town menuju ke Queensbay Mall. Sebelum masuk, terpandang satu pemandangan indah kat pesisir Queensbay seaside. Meriah sangat dengan jejeran dan deretan van menjual makanan & orang yang ramai menikmati hidangan. Dengan pemandangan laut yang cantik menghala ke Pulau Jerjak. So lepas menukar beg Rahi (aku sempat angkut jam tangan satow, kuikui ( ^_^ ) kami singgah di Queensbay seaside, dan mengorder laksa dan bihun sup. 

Sambil-sambil tu, tengah fikir.. nak bermalam kat mana ni. Hotel tak book lagi, nak patah balik Parit Buntar, macam dah lewat pulak. Sambil makan kami call EQ Hotel yang sudah kami tempah sewaktu pencarian di bilik hotel di Parit Buntar  tadi. Sewaktu menelefon pagi tadi, kebanyakan hotel sudah PENUH! Uishhh... dah dapat satu bilik, tapi terlepas waktu check in pula dek kerna masalah teknikal di tengahari tadi. So, kami gamble call EQ Hotel balik. Luckily, bilik yang kami tempah siang tadi masih available! Phewwww... So kami ada masa sehingga pukul 10 malam untuk check in.

Plannya, Shahima nak makan nasik kandaq yang glamer kat area Georgetown tu. Katanya glamer, kena beratuq panjang. Tapi kedai hanya bukak malam, dan biasanya lagi pukul 9, 930 dah ramai yang beratuq! Tapi kami kena check in dulu.. Lepas tu kalau larat patah balik. Namun, bila dah check in kat Batu Ferringhi nun, lagi pulak perut sudah kenyang terisi, tak larat aihh nak patah town balik. So lepas mandi manda dan kemas diri, kami berjalan kaki ajer ke night market di situ. Aku berjaya menawan satu set quilt cadar with 2 pillow case. Kaler hijau bunga2 halus.. canteknyaaaa.... Harga dalam RM140, terus aku OK. Huhu.. Sebab masa aku tanya2 kat Ampang Point aritu, almost RM300 la jugak.... 

Ok, lepas round night market, kami ber-massage pulak. Ini pun Rahi cakap dia cover... Waaa bestnyaaaa.... Tenkiuu Rahi (dan boss Rahiiii) *flying kiss*  Rahi cover untuk massage kaki, tapi aku tambah untuk neck, back and shoulder untuk half an hour. Lepas tu, adik2 kat situ rekomen untuk amek massage full body untuk 1 jam. So ok la.. Aku dan Ema amek massage full body + urut tapak kaki untuk 1 jam dengan package RM55/sejam. Shahi pulak amek massage kaki jer. Sebab dia masih tak ble massage body selepas operate aritu.

Pas massage, kami balik ke hotel. Sepanjang jalan lengang sebab dah larut malam, dan pasar malam pun dah ditutup. Sempat lagi kami menyinggah supper di McD makan samurai burger sebelum balik hotel. he he he... Balik, kemas diri then borak-borak sat, then boommm... Oh ya sebelum tu kami bertiga pakai tanaka yer.. kikikiii...

Besok nya, after Subuh aku seperti biasa xkan dapat tidonya... Layan la mata kebil2 sambil layan hengpong dan FB bagai... Shahi dan Rahi masih enak dibuai mimpi. Jelesss...! Menjelang ke 945 pagi, tak tahan dah aku bangun menuju bilik mandi dan bersiap dahulu, dan kemudian take turn la. Tepat kul 12 kami check out, dan lunch dulu di warung hadapan hotel. Pastu kami decide nak pusing satu pulau. So Shahi diarah drive menghala ke Balik Pulau. Rahi yang direct. Aku lenang jer kat belakang.. hihi.

Jalan nak ke Balik Pulau dari Batu Ferringhi tu ya rabbiiii... macam ulau kena palu daa.... Sejibik aku rasa macam jalan nak ke Cameron. Kalau aku yang drive amek lap tu syok tttuuu.. kekeke... Owh ya, nak komen pasal Batu Ferringhi. Pengamatan aku, aku rasa situasi dan suasana di Batu Ferringhi tak jauh beza dengan Phuket. 

Selepas berjaya pusing satu pulau, kami kembali ke Georgetown, dan menuju ke Bukit Bendera. Sempat naik train menuju ke puncak. RM8/pax untuk per adult jika pakai My Kad, dan RM 25/seorang kalau takde My kad. Jadinya, sila la bawak My kad anda ke mana-mana yer jika tak nak dicap sebagai BANGLA/ INDON/ PHILLIPINEs. kihkihkih. Kemudian kami menuju ke pusat bandar nak carik tempat jual jeruk. Sikit punya susah daaa.... tanya uncle john (waze) pun ntah mana mana jugak dibawa. Kami mula mula mengikut arah ke Komtar, mengikut explanation dari Abang Jual cendol kat Batu Ferringhi tu semalam. Tak jumpa! pusing sana sini pun lost. Last2 tanya satu Uncle di depan Komtar, at last jumpa juga. Haih, apa la payah sangat direction korang, cuba cakap arked DEPAN IPK Georgetown, kan senang tu... Uncle John (waze) mesti boleh bagi direction yang jelas punya la.. *jelir*  *sengih*

So, kami park kete dan turun menghala untuk beli jeruk yang menjadi satu kemestian bila berkunjung di Penang ini. Kami membeli di Jeruk Madu Pak Ali yang glamer tu, dan jugak Jeruk Nasir yang direkomen Abang Cendol semalam. Lepas tu, masing2 membawa sebeban plastik dan kemudian kami beransur ke Armenian Street untuk meng'snap' barang beberapa mural  di bangunan sekitar yang menjadi salah satu tarikan di bandar ini. Dalam tergesa dan berebut jugak, sebab esok kerja, pukul 6 petang kami masih di situ. Kebetulan ada festival untuk kana-kanak di situ. Sangat ramai yang ada di situ. Berebut-rebut jugak masing-masing nak snap dengan mural yang unik itu. Aku sempat la jugak amek tapi tak semua. Tak larat nak jalan dah.. huhu..

Kemudian, kami beransur pulang. Aku take turn drive untuk balik ke KL. Sepatutnya kami kena hantar Rahimah untuk kembali menyambung tugasan di Parit Buntar, namun akhirnya, dia pun kembali ke KL bersama kami. Kami bergerak dari Penang almost 7 pm +, berhenti di Hentian Bukit Gantang dan tiba  di KL almost 12 am +. Hantar Rahi di Ampang terlebih dahulu, kemudian shoot ke rumah ku di Seri Kembangan, almost 1 am +  then Shahi balik dan sampai dirumah almost 2 am +

Percutian yang singkat, memenatkan tapi amat menyeronokkan.

Thanks to my beloved friend.
Thanks jugak to Rahi dan jugak boss awak tttuuu.. ^_^

Nanti kita plan ke tempat lain lagi yerrr... hihii


Akhir kata, jom layan jer la bebeberapa keping gambo  di bawah ini


@ GTC Gopeng, berhenti sat untuk ease ourself on the way to Parit Buntaq


Bilik kami bertiga di Ritz Kapitol, Parit Buntar


keesokan hari, si sweety Shahi buat perangai, huhu


akhirnya, berjaya jugak ke Penang, weehuuu!




kami ke Batu Ferringhi dulu



snap snap di Batu Ferringhi


malam, dah bersiap sedia to night market & massaging


check out from EQ Hotel


pusing-pusing di Balik Pulau










now dah lepas parking kete area Bukit Bendera







 


misi  mencarik jeruk di town


ini Komtar


move to Armenian Street la pulak kita..
kebetulan hari tu, ada Festival pulak
ramai sungguh ummat manusia di situ






















muka dah penat dah la ni.. xlarat nak senyum dah.. huhuhu..


dah sampai KL daahhh..



 Antara citer asal kami 
yang membuatkan kami ON
ke Penang, weehuuu

*thanks to Rahi dan inche boss *


NotakakiHD : Had soo much fren there. Surely we will back again in Penang, hope with a full team.    *Smileee*

Monday, July 15, 2013

Ceritera Lelaki : Tafsiran Mengenali Lelaki Dari Segi Anggotanya



KULIT
Warna kemerahan tanda pemarah, daya fikir lemah, tidak tetap dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Warna hijau kemerahan tanda bersungguh melakukan kerja hingga selesai. Warna hijau kehitaman tanda jahat kelakuannya. Warna kulit yang sangat putih (pucat) tanda penyakit dan kekurangan darah. Selain dari warna itu melambangkan kelakuannya baik.

RAMBUT
Jika rambut kasar dan keras, itu tanda berani dan otaknya sihat. Jika hitam tanda berakal dan pertimbangannya sempurna. Kerinting tidak dapat dipercayai. Hitam berkilat tanda sempurna akal. Kerinting Iembut tanda pintar. Kerinting dan merah warnanya tanda tamak dan jahat. Kekuningan rambutnya tanda pemalas dan pemarah

KEPALA
Saiz yang besar tanda tetap pendirian dan berakal. Sederhana tanda berpengetahuan. Terlalu besar tidak sepadan dengan leher tanda tidak sihat otaknya. Kepala kecil tanda suka menurut nafsu dan kurang akalnya.

DAHI
Dahi yang luas tanda bijak dan sempurna akalnya. Sedang luasnya dan berkerut tanda pengasih dan berani. Dahi yang kecil tanda kurang akal. Dahi yang banyak kerut antara kening tanda pemarah.

MATA
Mata yang jarang dikerdipkan tanda bijaksana. Mata besar tersembul tanda tamak dan tidak dapat dipercayai, dan dia ingin harta orang lain. Mata yang merah tanda berani tetapi kurang akal. Mata yang seperti mata kanak-kanak serta bercahaya tanda dikasihi oleh manusia lain dan panjang umur. Mata yang kerap dikerdipkan tanda pemaaf. Mata kecil tanda kurang sempurna pertimbangan. Mata biru keputihan tanda suka membuat jahat. Mata kekuningan keputihan tanda jahat dan suka menipu. Mata serupa mata Iembu dan merah serta selalu dikerdipkan tanda suka mencuri. Alis mata yang kusut tanda mungkir janji dan bodoh.

HIDUNG
Hidung yang sederhana saiznya tanda berakal. Sangat mancung dan panjang tanda kurang akalnya. Hidung yang dan besar tanda suka mengikut hawa nafsu. Batang tudung yang nipis tanda suka berkelahi. Lubang hudung yang luas tanda dengki dan hidung tebal di tengahnya tanda pendusta. Hidung bongkok tanda manusia paling jahat.

MULUT
Mulut yang kecil tanda bijaksana. Mulut yang luas tanda berani. Mulut sederhana tanda sempurna akalnya.

BIBIR
Bibir yang tebal tanda kurang akal. Bibir yang nipis tanda suka menghasut. tanda sihat. Bibir yang merah keputihan tanda berakal dan mudah faham. Bibir pucat tanda putus asa dan berpenyakit. Bibir hijau seperti lintah tanda banyak makan makanan yang haram.

GIGI
Panjang dan besar-besar tanda pendusta. Sederhana tanda berakal. Besar dan jarang tidak dapat menyimpan rahsia. Tersusun rapat tanda jujur.

DAGU
Dagu yang luas tanda takbur. Dagu yang tirus tanda kurang akal dan jahat. Dagu sederhana tanda sempurna kelakuannya

SUARA
Nyaring tanda berani. Perlahan tanda pendusta dan bebal. Tidak tetap bodoh. Suara yang merdu tanda jujur tetapi kurang bijak.

TELINGA
Telinga yang besar tanda berakal tetapi Iekas marah. Telinga kecil kurang akal. Cuping telinga yang melekat tanda kejam. Cuping telinga yang lembut dan panjang tanda penyamun.

BAHU
Bahu besar tanda kurang akal tetapi berani. Bahu yang singkat tanda suka mengerjakan pekerjaan jahat. Belikat bahu yang ditumbuhi bulu roma tanda kuat berjima’.

BELAKANG
Belakang yang lebar tanda keras hati, takbur dan pemarah. Bonngkok tanda gigih dan bijaksana. Belakang yang tebal tanda dia seorang yang bijaksana.

MUKA
Muka bujur tanda baik. Sangat bujur tanda jahat. Bundar tanda perangainya baik. Sederhana tanda pemalu.

LEHER
Leher sangat pendek tanda jahat dan pendusta. Panjang dan lurus tanda bebal dan berpenyakit. Leher besar tanda suka berolok-dok tetapi berani. Urat leher yang timbul tanda pemarah.

DADA
Dada yang sederhana tanda berakal. Dada yang ditumbuhi bulu kurang berakal dan suka melakukan perkara jahat.

LIDAH
Lidah yang panjang tanda fasih bertutur.

LENGAN
Lengan yang panjang hingga ke lutut tanda pemarah, berani, berjaya dalam kerjanya tetapi takbur dan suka meninggi diri. Lengan yang pendek tanda tidak sihat dan suka berbuat jahat.

TAPAK TANGAN
Berjari panjang tanda berani dan berakal. Tapak tangan yang lembut tanda mudah memahami. Tapak tangan yang nipis tanda kurang akal.

JARI
Jari yang panjang dan besar tanda kuat. Jari yang pendek tanda bebal. Jari yang sederhana tanda tidak sempurna akal tetapi budiman.

PERUT Perut yang besar tanda tidak malu dan penyakit. Perut yang sederhana tanda bijak dan sihat.

PINGGANG
Pinggang yang lembut tanda berani. Pinggang yang tiada tiada berdaging tanda keras hati dan takbur.

BETIS
Betis yang sederhana tanda sihat. Betis yang sangat kecil tanda kurang akal dan bebal.

KAKI
Kaki yang sederhana tanda sempurna akal. Kaki yang kecil tanda fasik. Kaki yang besar tanda bodoh.

TUMIT
Tumit yang besar tanda sihat. Tumit yang sederhana suka berbuat kebajikan. Tumit yang kecil tanda kurang sihat.

LANGKAH
Langkah yang panjang dan teratur tanda sempurna pekerjaannya. Langkah pendek dan kurang tetap tanda kurang berakal.

Demikian mengenai mengenal lelaki menerusi bentuk anggota tubuhnya, yang mana ianya merupakan pengetahuan yang dipraktikkan oleh orang-orang Melayu zaman dahulu dalam banyak aspek pergaulan. Walau bagaimana pun ini cuma merupakan firasat umum. Banyak lagi aspek-aspek lain yang perlu diketahui sebelum membuat rumusan mengenai personaliti seorang lelaki.

(Petikan dari Kitab Tajul Muluk)

Mari Layan Lagu : Hati Emas - Kembara



berjalan di tanah gersang
mentari mencengkam dada
debu-debu di jalanan
menjadi teman setia

tiada lain tujuanku
hati emas yang ku cari
kisahnya di hujung dunia
mengapa tak ku temui

oh terdengar suara halus
bagai dengar dan menghilang
katanya pulanglah oh anakku
ia tiada di simi

kembara
puas sudah ku mengembara
ke mana perginya oh CAHAYA
mencari HATI EMAS bukannya mudah
di masa kini adakah kau peduli

mungkinkah dikau miliki
hati emas murni suci
inginku menjadi sahabatmu
hingga akhir hayat nanti

kembara
sudah puas ku mengembara
ke mana perginya oh cahaya
mencari hati emas bukannya mudah
mungkin selamanya takkan aku temui

Ceritera DIRI : Some info about Taurus


Taurus have the ability to commit immediately. 

Tauruses are stable clear thinkers pick one for a partner it will be the best relationship you will ever have

The greatest thing about a Taurus is they always look inside themselves for the answer to any change

Stubborn = Having a determination not to change one’s attitude or position on something, in spite of good reasons. = Taurus

 Taurus may appear gullible at times.

Taurus do warn you about limits. Everyone has them. It’s very important to understand that as quickly as a Taurean can be turned on by you is as quickly as they can be turned off by your lack of understanding. This is not just a taurus trait but the fragile nature of people and taurus are everyday people.

When a Taurus is honest it can be mistaken for rudeness.

As a Taurus you are not only methodical you can also be flexible.

Along with seeking materialistic reward the Taurus is also the ultimate pleasure seeker.

Taurus might be so loyal that even if you were to do them wrong they still wouldn’t betray confidences.

Taurus are sensitive and instinctive.

It’s impossible to be a better sign then Taurus - 
1. We control the senses 
2. Second House is money 
3. Planet Venus is Love and Beauty

Taurus have one love to give everyone.

Taurus are known for a unique style and they don’t care what you think about them.

As a friend a Taurus knows exactly how to bring the best out of you.
Taurus don’t betray you.

Those things a Taurus says when they are angry are not meant to be taken personally.

Taurus don’t want to be in control they want a direction in the relationship.

Taurus has a strong set of values and moral which cannot be influenced or changed. 

Tauruses make very good employees they are known for getting their work done and being loyal to their employer.

A taurus has to be the head of their own family, they are not comfortable playing the extra wheel for too long.

Taurus are amazingly patient and tolerant people.

A Taurus won’t complain about the work that needs to be done.

Talk about something if your talking to a taurus cause they don’t do small talk at all.

Taurus aim to please they love to create peaceful environments and usually live very stress free lives.

As a Taurus when it comes to getting something you want you are extra stubborn.

A Taurus will be there for you when everyone else is gone

Sunday, July 14, 2013

Love Info : 10 Petanda si dia sedang angau ^_^



Lelaki sememangnya sukar diramal. Tidak semua gerak gerinya dapat dibaca. Namun, satu perkara yang sememangnya mereka tidak boleh sorokkan iaitu 10 tandia bila si dia mula angau dengan mu.

Jom kita ketahui bagaimana rahsianya mula terbongkar.


  1. MULA BERI BERIBU PERHATIAN 
  Jika sikapnya yang dahulu acuh tak acuh sudah tidak kelihatan,         dan si dia mula memberimu beribu perhatian itu tandanya si dia 
  mula mengambil berat tentang mu

  2.   INGAT SEGALA PERKARA TENTANG MU
 Wah nampaknya si di memang serius dengan setiap perbualan          kamu. Segala tentang kamu walaupun sekecil semut sekalipun di sia  masih ingat dan tidak lupa, itu bermakna si dia peka dengan apa  sahaja yang sedang dibualkan oleh kamu berdua.

 3.  TIDAK AKAN MENYUSAHKAN KAMU
 Si dia akan cuba sedaya upaya untuk tidak menyusahkan kamu. Jadi  jika kamu dalam kesusahan jangan panik, si dia pasti akan            menolongmu

4.   TIDAK MUDAH MENABUR JANJI
Lelaki yang benar-benar mencintai kamu tidak akan sewenang-wenangnya menabur janji pada kamu. Ini kerana, mereka takut untuk memungkiri dan melukakan hati kamu

5.   MENCINTAI SEGALA KELEMAHAN MU
Bila si lelaki mula mencintai setiap kelemahan kamu itu bermakna si dia betul-betul menerima kelebihan dan kelemahan kamu. Inilah masanya untuk kamu berterima kasih padanya kerana si dia sanggup menerima segala kelemahanmu.

6.   BERI LAYANAN ISTIMEWA
Lelaki ni selalunya, bila dia menganggap seseorang itu hanya sebagai kawan dia akan bersikap 'natural' sahaja, tetapi, bila dia dah mula meletakkan kamu di kedudukan yang istimewa, tentunya kamu akan dilayan dengan sehabis baik!

7.   KAMU LAH SATU-SATUNYA DIFIKIRANNYA
Jejaka yang benar-benar mencintai kamu tidak akan sesekali cuba mendekati wanita lain. Si dia akan mula berkelakuan seperti kamu sahaja wanita yang ada dalam fikirannya. Besar kemungkinan takut-takut kamu pula yang akan rasa seperti dikongkong dan rimas.

8.   SENTIASA MENCURI MASA UNTUK BERJUMPA
Ada sahaja alasannya untuk berjumpa dengan mu. Bila si dia mula cuba mencuri masa  untuk bersama kamu itu bermakna si dia benar-benar mahu menghabiskan waktu hanya bersama kamu.

9. SUKAR MEMBERI ALASAN MENGAPA DIA MENCINTAIMU
Bila si jejaka sukar menerangkan mengapa dia mencintaimu itu bermakna si dia benar-benar sudah jatuh hati dengan mu!

10.  BERSEDIA UNTUK BERJUMPA DENGAN ORANG             TUA MU
Bukan mudah untuk si dia berani berhadapan dengan orang tua mu. Jika si dia mula menunjukkan respon dan gerak geri yang positif ketika ingin berjumpa dengan keluarga mu, itu bermakna si dia sudah bersedia untuk ke peringkat seterusnya.




Saturday, July 13, 2013

Novel : Kemelut Kasih - Part 13


Thirteen~


Bab 13

       Setelah memberi keterangan di Balai Polis Port Dickson, Charina dibenarkan balik. Farid dan Budin turut dibebaskan kerana tiada bukti kukuh yang boleh disabitkan mereka bersalah. Namun mereka diberi amaran secara lisan.
Pihak polis mengatakan, jika perlakuan mereka itu dianggap bersalah, maka Charina juga turut bersalah kerana berada di situ dan mengikuti mereka ke situ dengan sengaja. Charina terkedu, namun dia faham kerana dia juga mempelajari undang-undang di dalam kertas Commercial Law pada semester lepas. Sedikit sebanyak dia memahami prosedur proses pengadilan, di mana "Seseorang itu tidak boleh dikatakan bersalah sebaliknya dibuktikan dia bersalah." Nampaknya dia tiada bukti yang nyata yang boleh ditonjolkan sebagai bahan bukti bahawa dia telah diperdaya oleh Farid dan Budin itu.
Dia sudah menceritakan segalanya peristiwa dari awal hingga akhir bagaimana Budin yang mengaku sebagai Tengku Mazri datang menjemputnya di kolej dan membawanya ke Bukit Tunku sebelum membawanya ke Port Dickson ini kepada pihak polis. Namun, dia tiada bukti! Tiada siapa yang tahu kes itu kecuali mereka bertiga. Namun, mereka berdua lebih cekap memutar belitkan cerita menjadikan seolah-olah dia pula yang gatal dan bersalah kerana mengikut mereka ke mari. Serasa perasaan malu yang teramat di kala itu. Jika ditutup dengan sepuluh helai gebar pun belum tentu hilangnya perasaan malunya itu. Tiba-tiba dia teringat, Pak Wahab dan Mak Yam tahu akan perkara itu.
Oh, ya….. ada lagi….. Pak Wahab dan Mak Yam…. Mereka tahu pasal hal ini. Tapi…. tentulah mereka tidak dapat bekerjasama dengannya kerana Farid merupakan majikan mereka. Apa-apahal, tentu mereka akan berpihak kepada majikan mereka. Jika tidak pun, mereka pasti mendiamkan diri tidak mahu campur tangan. Duga Charina sendiri. Dengan itu dia memutuskan tidak mahu melanjutkan perkara ini. Biarlah cerita ini menjadi satu pengalamannya agar dia lebih berhati-hati dengan ragam manusia di masa depan!
Mungkin juga ini salahnya sendiri kerana terlalu lurus dan jujur mempercayai orang lain. Charina menerima peristiwa ini berlaku di atas kekhilafan dirinya sendiri dan tidak berhasrat untuk memanjangkan kes itu. Seboleh mungkin dia tidak mahu menghebahkan kepada sesiapa pun melainkan kepada yang terlibat secara langsung itu sahaja. Dia juga tidak berhasrat untuk memberitahu kedua ibu bapanya, apatah lagi kepada Shahrul dan keluarganya.
Charina berharap peristiwa ini akan menjadi satu kenangan buatnya yang akan mengajar agar dia lebih matang dalam menempuhi rencam dunia yang pelbagai dan membolehkan dia lebih berhati-hati di masa akan datang. Benarlah kata orang tua-tua, rambut sama hitam tetapi hati lain-lain. Sedangkan pada masa sekarang pun, rambut yang hitam boleh diwarnakan, apatah hati yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Mungkin pelbagai warna dicampur adukkan membentuk satu warna yang amat menggerunkan!
Di dalam era kehidupan manusia yang serba mencabar ini, pelbagai pengalaman hidup yang perit, manis, tawar lembar menyebabkan manusia lupa akan rasa prihatin dan perikemanusiaan sesama sendiri, sehingga menimbulkan pelbagai jenis jenayah yang kadang kalanya tidak dapat diterima akal fikiran. Dewasa ini, setiap hari di dada media elektronik mahupun media cetak, kisah-kisah jenayah masih menjadi agenda utama. Peristiwa rompakan senjata, rompakan bank, kes pembunuhan, penculikan, pencabulan, masalah keruntuhan moral ~ bohsia, bohjan, buang bayi, sodomi semakin melarat-larat.
Namun dia pasti, setiap masalah dapat diselesaikan. Sepertimana firman Allah pernah menyebut setiap penyakit ada penawarnya, sudah pastilah setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Yang pastinya semua orang perlulah kembali kepada ajaran yang maha Esa yang dibawa oleh Nabi s.a.w, yakni kembali kepada Islam!
Setelah semuanya selesai, masing-masing keluar dan pulang menghala ke arah tujuan mereka sendiri. Farid dan Budin dengan megahnya keluar sambil melemparkan senyuman mengejek ke arahnya.
"Sayang, nanti you datang lagi ke tempat I lagi tau….," ujar Farid mengada sambil mengenyitkan mata ke arahnya tanpa mempedulikan pandangan tajam dari Faizul dan Azmi. Budin yang di sisi tersengih-sengih. Charina tidak mempedulikan kata-kata Farid sambil melangkah laju mengekori langkah Faizul ke keretanya yang diletakkan di satu sudut di balai polis itu. Hatinya menyumpah-nyumpah geram namun disabarkan hatinya.
Setelah alarm dipetik dan pintu dibuka, Charina memboloskan diri ke dalam kereta pantas tanpa suara. Di dalam hati dia kesal di atas segala yang terjadi itu. Namun nasi telah menjadi bubur. Sejuta kali dikesalkan pun, perkara sudah pun berlaku. Dia sedar ini semua merupakan dugaan Allah ke atasnya!
Di dalam perjalanan pulang, Faizul menceritakan bagaimana dia terdengar jeritan meminta tolong beberapa kali. Sewaktu itu, dia dan rakan sepejabatnya, Azmi sedang dalam perjalanan pulang dari berjumpa client setelah habis sesi janji temu dengan clientnya di restoran yang berdekatan di PD ini.
Memandangkan clientnya tertinggal beberapa dokumen penting di chalet yang berdekatan dengan chalet Farid, dia dan Azmi sudi mengikut client mereka pulang ke chalet itu untuk mengambil dokumen berkenaan. Dan dia mendengar laungan meminta tolong itu setelah melalui jalan yang berdekatan dengan chalet kejadian tersebut di dalam perjalanan pulang. Dia terus menghentikan keretanya lalu berlari pantas menendang ke arah pintu chalet yang tertutup kemas.
"Tapi Faizul tak sangka yang perempuan yang meminta tolong itu adalah Erin……," tambah Faizul lagi sambil menggelengkan kepalanya beberapa kali seolah tidak mempercayainya. Dia merenung wajah Charina yang masih ayu meskipun agak muram dari cermin pandang belakang. Perasaan simpati, kasih dan ingin melindungi bersesak di dadanya.
Sayangkah aku kepadanya..?? Cintakah aku terhadap gadis ini …?? Soalan itu tiba-tiba muncul di benak Faizul.
Charina menundukkan kepalanya sambil menggigit bibir. Perasaan malu yang teramat sangat bersarang di hatinya. "Memang saya yang bodoh kerana mempercayai mereka. Saya… saya … saya tak sangka yang mereka sanggup mengkhianati saya. Saya…," suaranya terhenti di situ. Ada cecair jernih yang bertakung di bibir mata, namun dia cuba menghindarinya daripada mengalir.
"Jangan menyalahkan diri sendiri. Erin tak bodoh, tapi mungkin nasib Erin yang kurang bernasib baik. Tapi….. syukurlah Erin tidak menjadi mangsa rakus si Farid durjana tu…., " suara Faizul lagi penuh geram. Sungguh-sungguh dia geram!
"Betul tu… awak bernasib baik kerana kami tiba tepat pada masanya….." Tambah Azmi pula. Dia yang berada di kerusi penumpang di depan berpaling ke arah Charina yang berseorangan di belakang.
"Awak rapat ke dengan mereka tu?" Soal Azmi lagi sambil memalingkan kembali wajahnya ke depan.
Charina sepi seketika untuk mencari kata yang paling sesuai. Sambil tangannya menyapu wajahnya dengan tisu.
"Budin tu saya tak kenal langsung le, cuma sekali dulu. Tapi dengan Farid tu agak rapat juga beberapa bulan dulu. Dia selalu datang ke kolej saya selepas satu peristiwa dulu." Terang Charina sambil menceritakan peristiwa ketumpahan air laici yang memalukannya dahulu sehinggalah dia semakin rapat dengan Farid. Faizul dan Azmi menganggukkan kepalanya beberapa kali. Charina turut memberitahu berkenaan hasrat Farid yang beberapa kali proposednya tetapi dia menolak. Dia tidak segan meluahkan kepada mereka berdua kerana mereka sudah mengetahui kisah yang amat mengaibkannya beberapa jam tadi, dan Charina berasa amat terhutang budi di atas bantuan mereka itu.
"Err, Faizul…."
Faizul berpaling ke arah Charina sebentar dan kemudian kembali memandang ke depan. Jalan agak lengang. Suasana mulai kelam. Mentari semakin menghilang di ufuk barat.
"Kenapa?" Soal Faizul setelah Charina senyap buat seketika.
"Err, saya nak mintak tolong agar awak rahsiakan kejadian tadi dari Kak Linz dan roomates saya yang lain, ya…..," pinta Charina lembut penuh harapan. Seboleh mungkin dia tidak mahu rakan-rakannya mengetahui kes tersebut. Faizul agak rapat dengan mereka sebilik. Beberapa kali mereka keluar makan beramai-ramai sehinggakan sudah mesra. Ibarat kawan yang sudah bertahun-tahun kenal.
"Tapi kenapa?" Soal Faizul hairan sambil berpaling ke arahnya seketika sekali lagi sebelum kembali menumpu perhatian kepada pemanduannya.
"Takde apa, cuma saya tak nak mereka tau je…. Saya tak mahu susahkan mereka dengan cerita saya ni….." Senyap seketika.
"Lagipun, saya rasa tak payah la kes ni dihebohkan. Kira stop sampai tadi je. Kiranya antara kita saja yang tahu….," terang Charina lagi.
Faizul senyap seketika sebelum mengangguk.
"Kalau mereka kacau awak lagi?" Soal Azmi pula.
"Takpe… saya rasa mereka takkan ganggu saya lagi…" Balas Charina.
"Awak yakin?" Faizul pula menyoal. "Awak tak dengar kata-kata Farid tadi?" Sambungnya lagi.
Charina senyap.
"Entah… tapi saya rasa mereka takkan berani buat begitu lagi pada saya. Kalau mereka berani apa-apakan saya lagi. Taulah saya apa yang saya nak lakukan. Saya akan lapor kepada pihak universiti dan pihak polis." Terang Charina lagi tegas.
Mereka mengangguk-angguk.
"Tolong ya, jangan kasi tau mereka." Pinta Charina lagi penuh mengharap.
Faizul senyap.
"Please….," pintanya bersungguh.
"Tapi….. saya rasa mereka patut tahu….," Faizul meluahkan pendapatnya. Azmi diam tanpa kata. "Kenapa awak tak nak mereka tahu? Awak ni peliklah…," sambung Faizul lagi.
"Ala… tolong la… Saya tak nak susahkan mereka. Lagi pun, saya malu…!" Jawab Charina perlahan.
"Apa yang nak dimalukan? Kalau mereka tahu lagi senang untuk mereka mengawasi keselamatan awak di masa akan datang." Ujar Azmi pula yang diam dari tadi. Hanya sesekali menambah kata.
"Sebenarnya, pada saya ini privacy…. Saya tak suka orang tahu pasal saya… pasal kisah peribadi saya…. Tambahan lagi hal ini boleh menjatuhkan maruah saya..!" Luah Charina lagi. Cecair jernih sudah bergenang di bibir mata. "Tolong ya Joe… jangan pecahkan kisah ni…." Sambungnya lagi penuh mengharap.
Faizul senyap seketika.
"Tapi itu untuk kebaikan awak juga…."
"Please….."
"Yalah! Saya tak akan beritahu dekat Linz…." Putus Faizul akhirnya. "….. tapi kali ini saja…. Kalau apa-apa lagi yang berlaku di masa depan tu, saya tak janji akan simpan rahsia ni lagi dari mereka….. Dan, lagi satu, tolong la beritahu mereka jika apa-apa yang berlaku kelak….dan … termasuk juga saya…..," repek Faizul lagi.
Aku lega mendengar kata-katanya.
"Yalah, kalau ada apa-apa di masa depan tu, saya bagi tau mereka….," balasku sekadar menyedapkan hatinya.
Sebenarnya aku pun tidak tahu kenapa aku agak keberatan untuk memberitahu apa-apa masalahku jua terhadap sesiapa pun even kepada Umi ataupun Abah. Biasanya aku lebih senang menyelesaikan masalahku sendiri. Selagi aku boleh menyelesaikan tanpa bantuan, aku cuba menyelesaikannya sendiri. Itulah perangaiku selama ini. Aku sendiri turut hairan dengan sikapku yang satu ini.
Faizul sudah memandu melepasi Plaza Tol UPM. Setelah tiba di lampu isyarat memasuki UPM, dia memberi isyarat ke kiri dan kemudian terus memandu menuju ke kolej. Setelah tiba di KOSASS, dia terus balik tanpa bertemu dengan Kak Linz kerana dia mengejar masa untuk menghantar Azmi di pejabat mereka di Jalan Klang Lama kerana kereta Azmi ditinggal di pejabat mereka sebelum mereka ke PD pagi tadi.
Selepas memerhati kereta Honda Civic itu hilang dari pandangan, aku berjalan lemah menuju ke bilik sambil benakku ligat mencari idea mencipta alasan yang munasabah kerana pulang agak lewat sedangkan aku sudah meninggalkan mesej untuk keluar sekejap cuma. Jam di tanganku menunjukkan ke angka 8.00 malam. Aku mempercepatkan langkah kerana waktu Maghrib sudah lanjut. Namun akhirnya aku berlari-lari anak menuju ke bilik. Sesampai di bilik, Yati dan Syikin tengah solat sementara Kak Linz sudahpun siap dan sedang melipat sejadah dan kain telekung.
"Haa… dari mana ni…. Malam-malam baru balik?" Sapa Kak Linz setelah melihatku.
Aku senyum tawar. Wajahku menggambarkan keletihan yang teramat.
"Ada hal tadi. Nanti karang la Erin cerita, sekarang nak solat dulu." Jawabku sambil menyalin blaus dan skirt labuhku yang dipakai tadi. Nasib baik tak koyak! Aku bergegas ke tandas untuk mengambil wuduk dan bergegas menunaikannya. Setelah itu aku kembali ke tandas untuk membersihkan badan.