Saturday, July 13, 2013

Tips Perkahwinan : Cara Mengenali Calon Pasangan Hidup Tanpa Bercinta
Dalam Islam tidak dikenali istilah percintaan.

Namun Islam menyediakan sebuah proses perkenalan menuju pernikahan iaitu mengenali calon pasangan hidup, melalui proses yang sering disebut taaruf.

Taaruf biasanya didahulukan dengan nadhar, iaitu melihat calon suami atau isteri yang akan dikenalkan.

Bila dalam proses melihat nadhar ini jika ada ketertarikan maka akan dilanjutkan dengan perkenalan atau taaruf iaitu berbincang-bincang menyamakan persepsi dan menambahkan latar belakang tentang calon pasangan.

             "Persoalannya, bolehkan cinta muncul dalam taaruf yang begitu singkat ini?"


Hanya dengan memandang sudah mampu membuatkan seseorang jatuh cinta? Apa yang harus diungkapkan kepada calon pasangan ketika taaruf? Untuk mengenali calon pasangan hidup dengan lebih mendalam


1. Mengenali Calon Pasangan : Keadaan Keluarga

       "Pilihlah calon suami/isteri yang baik demi keturunanmu, sebab pengaruh keturunan itu sangat kuat"        (HR Abu Daud)

Jelaskan kepada calon pasangan tentang anggota keluarga masing-masing. Misalnya tentang berapa jumlah saudara kandung kita, anak ke berapa, bagaimana tahap pendidikan, pekerjaan dan lain-lain

Perkara ini untuk melengkapkan informasi mengenai calon pasangan kita. Dari informasi ini kita boleh mengetahui siapakah calon-calon pasangan kita ini. Bagaimanakah latar belakang keluarganya dan perkara-perkara lain yang penting untuk kita tahu
2. Mengenali Calon Pasangan : harapan dan Prinsip Hidup

Warna kehidupan kelak ditentukan dengan visi dan misi suatu keluarga. Terutama si suami kerana dia adalah gowwam dalam suatu keluarga. Sebagai pemimpin dia laksana nakhoda sebuah bahtera

Kerana itu setiap calon pasangan harus mengetahui harapan dan prinsip hidup masing-masing. Pertanyaan tidak harus diiringi dengan kata-kata sedemikian rupa seperti        "Jika awak menjadi isteri saya nanti harapan saya semoga kita semakin dekat kepada Allah"  atau          "Jika awak menjadi isteri saya nanti mari bersama mewujudkan keluarga sakinah, rahmah dan mawaddah"

Kita boleh menggunakan bahasa yang lebuh verbal seperti "Apa yang awak rancang bila sudah berkahwin nanti"  Bahasa ini lebih sopan dan tidak menunjukkan harapan terlebih dahulu. Segalanya masih banyak kemungkinan

3. Mengenali Calon Pasangan : Kesukaan dan Perkara Yang Tidak Disukai

Dari awal sebaiknya dijelaskan apa yang disukai atau apa yang kurang disukai. Sehingga nanti pada saat telah menjalani kehidupan berumahtangga dapat saling memahami, kerana telah dijelaskan dari awalnya.

Dalam pelayaran bahtera rumahtangga perlu saling mengerti. Contohnya paling mudah, isteri yang suka masakan pedas sesekali masakannya janganlah terlalu pedas, kerana suaminya kurang suka.

Suami yang memang tidak suka berkemas kerana lama menjadi bujang setelah berkahwin mungkin boleh belajar lebih kemas. Semua ini menjadi mudah dilakukan kerana telah dijelaskan dalam taaruf.

Namun harus diingat bahawa perkahwinan itu bukan untuk merubah pasangan. namun ia juga bukan untuk terus bersikap seolah-olah belum berkahwin.

Perubahan sikap dan keperibadian dalam tahap tertentu adalah sangat wajar. Juga hendaknya perubahan yang terjadi adalah natural dan tidak saling memaksa.

4. Mengenali Calon Pasangan : Ketakwaan Calon Pasangan
Apa yang terpenting semasa taaruf?

Yang semestinya menduduki keutamaan tertinggi adalah bagaimana nilai ketakwaan lelaki/ wanita tersebut.

Ketakwaan di sini adalah ketaatan kepada Allah. Kerana apabila seorang lelaki itu senang dia akan menghormati isterinya, dan jika dia tidak menyenanginya, dia tidak akan berbuat zalim kepadanya.

Tetapi bagaiman caranya menilai lelaki itu bertakwa atau tidak?

Tanyakan kepada orang-orang yang dekat dengan dirinya, misalnya sahabat, saudara atau sahabatnya tentang ketaatannya menjalankan ketentuan yang telah menjadi rukun Iman dan Islam dengan jujur.

Contoh ketaatan misalnya tentang solat 5 waktu, puasa Ramadhan atau pula bagaimana sikapnya kepada jiran tetangga atau orang yang lebih tua dan lain-lain.
Apatah lagi bila lelaki itu juga rajin melakukan ibadah sunat nampaknya tidak perlu ditawar-twar lagi untuk dipilih menjadi pasangan hidup.kredit : akuislam
notakakiHD : note ini adalah untuk diri sendiri jugak ni ^_^

No comments: