Sunday, September 15, 2013

Edisi Jalan-Jalan : lagi lagi CH, lagi lagi CH




Date jalan-jalan : 7-8 Sept'13
(Sat & Sun)


Salam!
Hi kenkawan, jumpa lagi kita yer..

Haaa.. amacam tajuk? ok tak hehehehe..
(macam ala-ala siri bersiri Senario ek, kihkihkih)

Jom update pasal jalan-jalan lagi..

Kali ni aku ke CH bersama family pulak.. Entry ini sini dan sini  adalah jenjalan dengan kenkawan..

Actually, dah janji nak gi sana minggu dan hari yang sama ni dengan my kenkawan yang biasa tu jugak... Cuma kali ini Fazilah boleh join sebab dah dapat LESEN BESAR dari inche hubby dia, Afiq untuk bermalam di sana ngan kami-kami ni khann.... Sebab kukuh, nak test drive cik putih kami - cik putih aku ataupun cik putih Mc Ja - either one, tapi kami decide nak pi ngan Cik Putih Mc Ja... Alih-alih, maafkanlah daku duhai kawan2ku yer... terpaksa postpone di lain kali la plan kita itu nampaknya... Janji LESEN BESAR tu masih valid untuk kami outing at least for a night, kan Apiq kan... kan kan kannn.... *sengih*

Kebetulan pulak mak ayah dan adik bongsu ku ke mari untuk menghantar adik 2nd bongsuku di UPSI, yang mendaftar diri pada 1hb Sept nan lalu... Alang-alang dah ke mari kan, so kami membawak la our parents to Cameron Highland pulak... untuk merasai suasana nyaman, greeneries dan kesejukan di puncak gunung sana..

So, Aku, Wanie, Raihan dan Ana dan keluarga membawa la Mak, Ayah dan adik bongsu kami... Seperti biasa, kuar di pukul 7++ pagi, berjanji bertemu di R&R Sg. Buloh, then shoot terus ke Tapah... Sampai di Lata Iskandar, macam biasa kami akan stop di situ untuk makan-makan dan isi perut.. Selain itu bergambar.. Kemudian kami menyinggah di Bharat Tea Valley untuk minum2 teh serta jalan-jalan di ladang teh... Seterusnya kami terus ke Tanah Rata untuk check in di apartment sewaan. Alya Apartment. Penthouse di bandar Tanah Rata. Sangat luas dan selesa. 3+2 . Aku berhubungan dengan Puan Amira, tetapi suaminya, En. Mohd Azwan yang datang dan attend  untuk kami hari itu. Agak peramah orangnya. Sebelum itu, adik ipar aku memberi nombor En. Ramli Buyong, pemilik Puncak Arabella apartment, tetapi oleh kerana telah penuh, En. Ramli terus memberikan contact number Puan Amira ni. 

Selepas check in, rehat2, kami keluar ke Big Red Strawberry Farm di Cactus Valley.. Cam biasa la, makan2 dan minum dan rasa strawberry menu's.. Sebelum tu ayah cakap taknak keluar sebab nak layan TV - bola sebenarnya - Pesta Bola Merdeka yang bermula petang tu (astro pun ada kat sini.. katil, seterika dan iron board, tilam & toto tambahan, peti sejuk dan pinggan mangkuk ayun, cili padi pownnn ada kalau korang nak dan rajin memasak) - antara Harimau Muda dan Singapore (which is HM won the game). Tapi akhirnya mengikut kami setelah mak bebel sebab anak2 ajak jalan kan.. Heheheheeh... 

Lepas makan-makan dan jenjalan di Big Red Strawberry,  kami menyinggah di pasar malam.. Jalan2, shopping2.. Pastu balik... rehat2 dan tido ler... Tapi sebelum tu ayah sempat sakit dada - susah nak bernafas- seksa sangat nampaknya- sejuk sangat agaknya.. Sian ayah... Aku dah bersiap dan nak bawak dia pi spital, dia taknak pulak... Ayoh oh Ayoh! Mak dan ayah masuk tido awal kat bilik tengah... Aku dan anak-anak sedara dan Raihan masih sempat melayan tv dan borak... Suasana sejuk.. Aku yang biasa sebelum ni dah beberapa kali ke sini ble tahan jer.. Siap mandi air sejuk lagi okay! Tapi kali ni, menggigil wehh... lap badan jer... Hahahaha....

Esoknya, kami bersiap dan check out dalam kul soploh pagi... Semalam En Azwan tu cakap takde sapa booked, so boleh la check out lambat pun takpe.. Tapi, sebab lepas tu dah terus nak shoot balik kan.. Sebab esok keje, plus mak ayah dan Epah dah seminggu di KL ni.. Malam tu juga plan nak balik KB! So kami terus check out la.. Kami ke Taman Agro MARDI di Tanah Rata tu dulu... Agak lama kami berjalan-jalan dan bersnap-snap gambo di situ. 

Kemudian kami lunch di foodcourt Brinchang, kemudian terus shoot ke Sg. Palas. Sempat stop di 'Batu Bersurat' di perjalanan ke Sg. Palas tu.. Snap-snap gambo, kemudian turun ke Tea Boh Plantation. Konon nak tunjuk tempat dan lokasi Ombak Rindu la kan.. Sekali ada satu kejadian yang tidak disangka-sangka. Tayar kete Ana dan Nusi terkena minyak hitam yang tertumpah, tong kena gesel dek satu Triton, kata satu hamba Allah tu. 

Kebetulan, pada awalan aku nak masuk jugak kat situ.. Namun menyedari ada satu kereta  selang dua nak keluar so aku ambil tempat di sana.. Namun malang untuk Ana dan Nusi, sebab masa tu katanya mereka tengah gelak2 dan tak perasan ada limpahan minyak hitam di situ.. Maka habis la satu tayar belah kiri tu berselimut dengan minyak hitam itteww..... Maka selepas itu, adalah usaha membuangnya dari lekatan batu dan pasir... Tak sempat nak bawak mereka ke atas, maka dari bawah sahaja lah dan terus kami shoot balik ke KL... Pertengahan jalan, gumpalan minyak hitam dan batu dan pasir gugur di perjalanan sebab panas kan.... Kalau panas, gugurlah mereka... 

Kami singgah di R&R Tapah untuk bersolat Asar & Zuhur, kemudian balik... Dari atas tadi dah plan, mak ayah balik besok sajalah ke kampung.. Masing2 dah tak larat dah malam tu... Aku tiba di SK pada pukul 1030 malam selepas menghantar adikku, Raihan di Port Klang. Sebelum tu singgah makan ikan dulu di Tg. Harapan.

So, next plan ngan my kenkawan pula... Ntah bila masing2 free...

Jom layan pics kat bawah ni dulu... ^_^











































NotakakiHD : Nanti nak pi lagiiii..... Cameronnn, nanti aku datang lagi yerrr.... ^_^


No comments: