Saturday, September 17, 2011

SEMBANG SUMBANG MAMBANG

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

~Lihatlah sekitar alam..
Dunia luas terbentang..~


Ini aku paste dari blog lama.. (2007)
Dekat bawahnya pulak aku bagi Corat Coret tuk 2011. :)

CORAT CORET MUSIM RAYA 2007

Soalan paling tak tahan ku dengar : Pasal Kawin Mawin, tapi aku wat muka selamba jek… tapi aku tau…. Depa sume sayang sangat kat aku… Dari setua2 makcik sampai ke semuda2 sepupu… sume dok risau aku sorang jek… maklum tinggal aku sorang je skang kan…. Yg lenlain generasiku dah lopeh… tggu generasi terkemudian sahaja la…. Seb baik depa memahami….. huhuhu…..

CORAT CORET 2011
Well, well... sampai kini daku masih solo..
Walau mak ayah nampak tenang.. dalam hati, dah mulai risau tuk anak pompuan dia ini.. maklum umur dah meningkatkan... *smile* Lagi satu, makcikku, dah risau sangat dah... coz im the only anak sedara (baca : yg disayangi~hak!hak!) belum lepas... cumanya, nasib baik mereka tidak memaksa.. sepupuku (yg lama tak jumpa) tetiba hantar mesej, merinduiku... hurmmm

Soalan paling kelakar : Rakan2 sepermainan zaman kecik2 dahulu, datang ziarah umah bawak anak2 (dari isteri pertama ~ kawen dua u… umur baya aku tuh…) ngan mak dia ~ ziarah pasal arwah nenek sebenarnya ~ borak2, kuar memacam citer dari zaman kanak2 muda2 dulu… Pasal dia nak kat aku dulu…. Salu kem salam tru adiknya kat aku… salu tanya pasal aku kt adik dia dan jgak adik aku dedulu…. Sampai la (skang), aku tak sangka dia mmg ada hati jantung limpa paru ngan aku.. Betul… sebab mamat neh… Masya Allah…. Nakal ya amatt…. Selalu mengusikk… Lagi pula, mungkin jugak sebab kami dan kuarga masing2 dah terlalu rapat (dan kuarga pun dah umpama kuarga sendirik), dulu, aku hengat dia berguwau2 bewoks jeks bila adiknya salu sampaikan salamnya…. Ntah la….. Hurmm…

Sempat lagi sblm gerak kete dia cakap… tu la Zie… Har nok dulu tok sir… (tak silap aku, ini kali ke 3 dia ulang ayat yg sama semenjak dari dia nak kawen pertama dulu~jumpa kt Fud Court Putrajaya P8 ngan dua abangnya~ almost 5 years back~ sampai la dah kawen dua dan ada 4 anak ini) Huhu.. Poyo… Aku nak gelak jek… Naharrr Nahar….. Pastu aku cakap la apa yg dia cakap kt mak.. Then Mak balas, “Cakap la kat dia balik… Sebb baik… kalo tidak, ‘b’madu’ la aku… “ Wakakakkaka….. pandai mak aku neh…. Tapi dengarnya, skang dua-dua madu dok seumah tu….. Wooo hooo hooooo……. Horlickss…….. Apa la ‘jampi’ yg dia pakai gamaknya… wakakkaka… Wakaf Stan…. Skang dia ngajar kat ILP ke..apa institut ntah kat Pahang… Hurmm….. Biaq pi kat dia…. Moga dia berbahagia….

CORAT CORET 2011
Balik haritu, adikku Zaid (yg dah ber-anak-3), cakap lalu di rumah lama kami
kamudian berjumpa Si Nahar ini... first soalan masih bertanyakan daku.. hurmmm... Tak sangka ada yang kawan sebegini.. hurm lagi!


Saat aku rasa paling nak ilangkan diri (invisible) sekejap : Saat jumpa sorang makcik tu di kenduri kawen sepupuku… yg dedulu, b’kenan sangat kat aku… aku pun tatau kenapa… and 3 kali soh mak aku tolong tanya aku (masa tu aku final year) dah ada teman blom… Dia nak pinangkan utk anak dia yg keje MAS kat KL.. Even tadak siapa that time, aku cakap ngan Mak, tolak cara baik la kan… Sbb that time, aku pk.. aku tak nak la kawen awal2 sangat… nak la keje dulu.. merasa keje, tolong mak ayah.. dan dok bujang dahulu la kan…. ~Haaa ambik kau.. sampai laa kau masih m’bujang…. Ekekeke… Serve u right la, Ruzy…. :P ~ even kekadang terjumpa dia… Aku tetap ada rasa ‘malu’ itu…. Walau masa anak dia kawen pun, aku la yg jadik Pak Supir kepada Mak dan arwah nenek yang beria-ia mengajak aku pergi kendurinya dulu.. Tapi tak cakap siapa, then finally masa otw baru aku tau… But welll wellll weelll.. I’m gentle occay… ekeke…. Serta hu hu hu la jugakk…

CORAT CORET 2011
Tahun ini aku tidak berjumpa dengannya.. Namun yang aku dengar, anak perempuannya, yg sebaya denganku kehilangan arwah suami.. menjadi balu dengan anak 2. Muda2 dah jadik balu. But siapa tahu hidup dan masa depan masing2 kan.. Cerita anak lelakinya aku tidak tahu langsung! Mungkin sebab arwah nenek yg suka bercerita sudah tiada. Mak aku pula bukan suka bercerita sangat. *senyum*


Msj raya paling kelakar : Jiang, JMs, Baba and aku sendirik… sbb masing2 yg dah b’kuarga akan bagi la nama sendirik dan diikuti ngan kuarga or nama wife/hubby dan anak2 la kan.. Memandangkan Jiang Jui Meng dan JMs masih bujang (ye ke.. kes kes..) Jiang plak mesej namanya diikuti ngan bakal2 bini, JMs pulak tak nak kalah dengan letak namanya ngan anak2 ikan… Baba ngan benggali.. eh, famili.. Aku plak… huh, mana leh kalah jugak.. tak bleyyy.. tak bleeyyy… Mana rowcks kalo tak lawan balik kan…. So, aku balas la balik kat depa… frm Dew n bapak2 gulaku… ambik korang… wakakka… konyet tul lah….. Hurm, actually, tahun neh jugak merupakan tahun paling tak larat nak balas balik msj raya….. Hampir beratus agak nya yg dapat dan nak m’balasnya….. Dari geng amnet la, opisy la… Opisy lama.. Sampai la memember lama masa bajar, Memember baru yang kenal terjumpa terserempak tgh jalan.. Yang kenal masa servis kete… Memember kenal waktu exam gomen… Yang biasa, yang tak biasa… Yang jauh yang dekat dan yang bla bla bla… huhuhu…… Thx to u ols…… heppy to knowing u ols….. ;)

CORAT CORAT 2011
Seiring peningkatan teknologi, kad raya sume hilang di arus masa... Ucapan melalui SMS juga semakin menurun dengan ketaranya, semenjak2 Aplikasi FB yang hanya menggunakan Tag-tag sahaja. Well, lagi satu, bila baca nama2 di atas... Terasa kehilangan satu sahabat dan rakan, namun what to do.. jika itu jalan yang dipilih.. Semoga dia berbahagia di samping keluarga yang tersayang dan berjaya in what ever he do!

Actually la kan… Aku nak sangat jumpa ngan org tu…. Masa aku ke Pasar Siti Khadijah sewaktu di KB tu… aku harap2 gak terjumpa atau t’serempak la ngan ‘dia’ kan… Tak kisah la.. dia ngan wife dia ke.. (nak jugak aku tgk..lawa ke idok..~ kekekekkk sempat lagi tu..) Sebabnya… dulu pun, plus minus 3 years back, waktu cuti raya gask..… Dah graduate dah masa tu.. Aku penah la t’serempak dengan dia di situ.. Sewaktu itu dia bersama ngan adik dia 2 worang… Aku lak ngan Mak n adiks2 gaks… Katanya m’beli barang adik b’tunang (perempuan) Bila aku tanya (guwau weehh).. Abangnya bila? Dia kata Abangnya lambat lagi… sambil senyum2 manja sewaktu kita bersama dahuluu…. Auw.. menggoda taw…. Akakkaakka…….

Walau pun dari Besut/Jerteh, bukannya jauh sangat pun.. Lbh kurang sejam p’jalanan sampai la ke KB neh… Aku tatau macam mana dia skang…. Mungkin juga dah kawen kan…. Lagipun dia pun senior 2 tahun dariku kan….. Selama mana la dia nak tahann.. laki la pulok lagi kan… hehehhe…. Biar la apapun… Moga dia juga turut berbahgia in wat eva he do…. Wink wink ;)

CORAT CORET 2011
Dah jumpa dah.... well said, FB met us... FB met everybody if we want and like to.
Dia dah kawen, anak dah 2 dah.... Kami sempat bercerita panjang lebar suatu hari itu.... Past is past. Aku juga mendoakan yang terbaik untuk dia dan keluarganya.. Indeed! Heh, rupanya si isteri org Klate jugok.. kebetulan lagi (check frm FB) aku rasa satu sekolah dengan sepupuku yg tetiba msg kerna merindui aku itu... tapi, aku malas nak check and tanya2 la.. for nothing kan.. *smile*

Actually, aku dah jumpa dia dulu di penghujung tahun 2008 sewaktu daku bermasalah dalam hubungan terdahulu. Sewaktu itu, bila dia terpandangku.. dan aku terpandangkan dia- sudah tiada debaran, atau harapan suatu ketika dahulu- yg bertahun2- then i know, i have to move on.... good to know this feeling.

NotakakisikukiriHD : Life must goes on... Ooo yeaahhh!!!

No comments: