Friday, December 6, 2013

Edisi Jalan-Jalan : Trip to Medan, Indonesia (^_____^)


~Lihatlah sekitar alam..
Dunia luas terbentang..~



Date : 27-30 Nov'13
          (Wed-Sat)


Yeehaaaa!!

Banyak benor teman berjalan-jalan tahun ni kan.. kihkihkih.. Sukaaaaaaa!!!

Kali ni aku join geng si Mc Ja (Rohaiza) pulak and R (Arni) with her collegemates kt UKM dulu.. Then 3 kawan R join our group. Sepatutnya 10 orang yang join trip ini, tapi at last Rina one of their collegemate member  tak ble join. So ber-sembilan- orang lah kami ke bumi Medan di minggu nan lalu... Mc Ja tu pulak mulanya hampir tak dapat mengjoinkan diri, namun at last ble join for last before dia jadik hak orang... :) Ikut plan, hari kami rancang jalan, dia nak akad nikah... Namun akhirnya ditangguhkan ke awal tahun nanti. Jadinya, sempat la lagi dia mengjoinkan diri...

Hari Selasa aku, R dan Zue masih keje.. sampai rumah  almost 8 malam, terus bersiap dan final check luggage add & buang sana sini. Kul 11 malam, aku kuar and pergi amek R kat Desa Petaling. Plannya pi bermalam di rumah Mc Ja di Semenyih. Zue dan K Long pulak bergerak dari Johor Bahru selepas  kerja petang Selasa tu. Nana pulak sampai di KLIA dari Sabah almost 1030 malam... Jadi, anggaran pukul 1 pagi baru bertemu di Bandar Sunway Semenyih tu.. First time aku jumpa and kenal Zue, K Long (Nurul) & Nana.. (juga 3 kawan R yang join kami). Sume memang sporting dan 'masuk' kepala. Kami bersiap-siap untuk beradu lebih kurang pukul 2 pagi, sebab pukul 3 pagi sudah mau bangun bersiap2... pukul 4 pagi sudah perlu keluar dari rumah... Sebab flight kul 740 pagi khennn.... check in perlu 2 jam sebelum itu..

Tepat pukul 740 pagi, pesawat Air Asia dari LCCT bertolak ke Airport Kualanamu (KNO), Medan, Sumatera Utara. Kami tiba di KNO tepat jam 735 pagi, waktu Medan. Eh eh... camane tu.. hehehee... macam tak bergerak pulak masa tu kan... Ngeeee.. Sesampai di sana, pak supir kami, Pak Lutfi sudah siap menunggu-in. So terus kami siap ke Danau Toba. Anggaran 4 jam dari Airport Kualanamu ke danau hasil letusan gunung berapi yang sedalam 500 kaki itu.


itineriary/tentative kami untuk 4 hari itu

Dalam perjalanan, kami bersinggahan lunch di Garuda dahulu, dan kemudiannya kami meneruskan perjalanan ke Danau Toba di Parapat. Boleh tahan penat la jugak.. maklum tidur hanya anggaran 1 jam sahaja. Sehari sebelum kerja keras ya dong.. Maklum mau cotikkk... Walau penat, namun tak boleh tidur di dalam perjalanan. Kami hanya menyinggah makan tenghari dan membeli kacang tumbuk sahaja di dalam perjalanan.

Urm, aku rasa tak payah citer panjang lebar sangat kot kan, sebab aturcara perjalanan ble rujuk pic kat atas tu.. lengkap!  heeeee.... Trip kali ni pun best... sume kepala memang ngamm punya. Sume satu kepala.. Walau baru kenal dah macam bertahun kenal..  Actually, aku hanya kenal Mc Ja dan Arnie sahaja sebelum ini. K Long Nurul dan Nana adalah kawan sekolej dan se-universiti Mc Ja dan R. Sementara Zue pulak kawan sewataniah dan seROTU K Long. While Ina, Iza dan Norliza adalah kawan kepada Arnie.  Kami berkenalan di dalam trip Medan ini.



KAMI. lengkap 9 orang.  ^ ____ ^

So, nikmati lah bebebeberapa pic kami di bawah ini.. :)










Lagenda Batu Tergantung
Sebuah mitos & cerita baru kami ketahui bila berada di Danau Toba petang itu.  Kisahnya seorang anak gadis tempatan yang cantik di situ, yang ingin melarikan diri bila mahu dikahwinkan dengan jejaka pilihan keluarga. Jadi dia ke mari dan terjun mahu membunuh diri. Namun rambutnya yang panjang tersekat di dahan dan ranting/akar pokok. Jadinya dia tergantung dan proses penyejukan berulangan sehingga menjadi Batu Tergantung seperti pic di bawah ini. Wallahu'alam.


kami di rumah Batak Karo 
di Pulau Samosir bersama Pak Lutfi - pak supir kami - 


Actually, ada 5 jenis Batak seperti yang tertera di pic bawah ini
Orang Minang di N9 adalah tergolong dalam Batak Mandailing.
4 lagi golongan batak yang lain adalah Batak Pak Pak, Batak Karo, Batak Simalungun dan Batak Toba.



bawaaa, daku pergiiii.... 


Air Terjun SiPiso-piso
dikatakan mendapat nama kerna air terjunnya yang menjunam dan tajam umpama pisau (piso), berketinggian 150 kaki.





video


Tasik yang sempat di snap di persekitaran Air Terjun Sipiso-piso.
Indah sekali. Namun sewaktu di sana, cuaca agak kelam.
Kalau cuaca cerah, pasti cantik sekali dengan langit membiru dan pokok nan menghijau. Kann..





Ini pulak Gunung Berapi Sinabung yang masih aktif, dan sewaktu kami di sana, menurut Pak Lutfi, masih mengeluarkan laharan-laharan kecil (rujuk gambar bawah yang sempat kami snap dalam perjalanan kembali ke bandar Medan, jelas kelihatan laharan laharan kecil kan)

Di waktu malam kedua di Hotel Green Garden, Berastagi, kami sempat dibawa hot spring/ mandi air hangat berhampiran kawasan itu. Panas banget airnya dong.. 






Percutian di Medan ni, ok la.. Bagi aku agak murah sebab untuk package kami ber-9- ini, package RM 380/seorang yang merangkumi van, minyak dan pak supir untuk perjalanan selama 4 hari 3 malam ini, hotel (3 buah hotel) - Danau Toba International Cottage di Parapat, Green Garden di Berastagi dan Grand Kanaya Hotel di bandar Medan. Kesemua sekurangnya bertaraf 3/4 bintang. Makanan juga merangkumi B/L/D. Lauk pauk di Medan, uiiihhhhh sesangat la mewahnya, paling kurang 8 lauk. Boleh imagine tak? memang tahap jalan-jalan cari makan dah bagi kami 9 orang ni. Paling meriah, lunch di Restoran Minang, 13 lauk okeh... Kesemua makanan adalah mantap, lazat dan memuaskan    *two thumbs up*

Ok, kalau-kalau ada antara korang yang terasa nak pi Medan, boleh menghubungi Pak Erwin di email fantasyhol@gmail.com. Dia merupakan majikan kepada Pak Lutfi, supir kami. Boleh cuba dapatkan harga-harga yang terbaik dan menariks...






Selain tu, tiket pesawat pergi dan balik RM 254. Kalau nak tambah luggage, adalah RM44/20 kg. So, saranan saya, jika anda pergi secara individu, boleh kongsi berdua/bertiga/seramaimana - 20 kg bagi dua, so RM22/each - Kalau nak lagi jimat, kalau luggage agak ringan, sila angkat ke atas sahaja, asalkan beratnya tidak melebihi 7kg ya. Jika untuk balik ke sini, dinasihatkan beli setidaknya luggage 20kg untuk anda seorang sahaja (untuk sebarang pembelian-sudah-jangka-waktu-cuti  :) Jika tidak, charge airasia sekarang, setiap lebihan 1kg luggage, anda akan dikenakan charge sebanyak RM50/kg. Cuba kalau lebih 3kg.. Bukankan sudah RM150 duit anda melayang? huhuhu... Oleh itu, rancang luggage anda dengan teliti dan wisely, okey..

Urm, apa lagi nak cakap ni ek... Panjang sangat dah ni. Owh ya, di petang hari ke 3 dan awal hari ke 4, sebelum ke airport, kami dibawa shopping di Pasar Ikan (atau pasar lama). Pelbagai jenis kain-kain dan pakaian dijual di sini sebagai cenderahati sempena pulang ke Malaysia nanti. Kain-kain sulam, kain meter, beg-beg, barangan kulit, tudung, telekung dan pelbagai lagi juga ada dijual di sini. FM, and such. Hanya sediakan ongkos nya aja yah... :)

Kita end di sini dulu.

Jika ada info lain, akan ku tambah secara berperingkat nanti


Chiow


NotakakiHD : another nice and memorabale trip, ever. Luv the friendship. Miss the time there... Surely we will plan another trip together next year... 

6 comments:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



HaNi.Dew said...

terima kasih pak amril atas info ini..

In Shaa Allah, jika kami punyai plan ke sebelah sana, akan kami cuba2 contact untuk mendapat info dan price terbaik nnt... :)

Wan Shah said...

FULL GROUND PACKAGE MEDAN INDONESIA 3 DAYS 2 NIGHT
RM370 PER PERSON MIN 4 PERSON.

DAY 1 KUALANAMU – PARAPAT - LAKE TOBA
• Arrival at KualaNamu International Airport in Medan.
• Breakfast at local restaurant.
• Proceed to Parapat Lake Toba.
• Lunch at local restaurant.
• Enroute stop at Paten Shop.
• Having dinner at local restaurant.
• Then check in to hotel for accommodation.
• Then free at own leisure and rest.

DAY 2 PARAPAT- BRASTAGI - MEDAN
• Breakfast at hotel
• Took the local ferry to Samosir Island
• Straight to Tomok is about 5km from Tuk Tuk on Samosir Island.
• In Tomok you can see the grave of King Sidabutur.
• Visit Batak village
• Continue travel to Brastagi
• Enroute stop at Simarjarunjung
• Stop at SipisoPiso Waterfall
• Visit Pasar Buah at Brastagi.
• Having lunch at local restaurant.
• Then proceed to Medan.
• Check in hotel at medan.
• Visit Maimoon Palace.
• Prepared for dinner at local restaurant.
• Visit Merdeka walk for relaxing.
• Then free at your own until proceed back to hotel.

DAY 3 MEDAN - KUALANAMU AIRPORT.
• Having breakfast
• Visit Masjid Raya.
• Shopping at Toko Batik
• Check out for souvenir or t-shirt at Pajak ikan.
• Having lunch at local restaurant.
• Go to shopping complex for souvenir and some local product.
• Some tourist enjoy the cheapest massage and spa.
• Transfer back to Kualanamu International Airport.

Package Include :
• Airport pick up and transfers
• Hotel at Medan , Parapat
• Meals : Breakfast , Lunch , Dinner
• Transport : MPV or Van ( Driver include )

• ITENERARY MAY CHANGE DEPENDING ON TIME , WEATHER CONDITION OR CUSTOMER DEMAND.
• TOURIST ARE ADVISED TO HAVE THEIR OWN INSURANCE COVERAGE.
• FOR 3 DAYS 4 NIGHT AND 4 DAYS 5 NIGHT ALSO AVAILABLE.

For further Information and inquiry:
0124156404 CALL MESSAGE WHATSAPP. ( IRWAN )

nurul insyirah said...

Assalam semua, berminat melancong ke medan dgn harga yang berbaloi dan dijamin puas hati, sila sila wassup saya 0175367426

Harga bermula serendah RM 280

elisa said...

Selamat Pagi...
Mau ke Danau Toba...
Mau ke Berastagi..
atau hanya jalan jalan di Medan..
Butuh sewa mobil di Medan..
Yuk hubungi ke Medan Star Rent Car
Murah...
Mulai dari Rp. 350.000/hari.
bisa hubungi ke 085262831660/085297000264
atau buka webnya untuk info lebih lanjut.
klik http://medanstarrentacar.com/

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1